Losos zapečený se špenátem a mandlemi
Jedno z našich tradičních rodinných jídel. Je celkem rychle hotové a ideálně se hodí v případě, kdy chcete pohostit více strávníků a nejste si jisti, že nějaký komplikovanější pokrm s více složkami byste všem stihli naservírovat teplý. Tenhle lososový "štrůdl" stačí nakrájet a ihned podávat. A když zbyde, tak si na něm pochutnáte i druhý den zastudena.
Potřebujeme (na přibližně 6-8 porcí, ale záleží na velikosti lososového filetu):
- balení listového těsta, ideálně chlazeného a vyváleného (použila jsem Wewalka, 275g)
- 650g filetu z lososa, bez kostí a kůže
- šťáva z půlky citronu
- 200g čerstvého baby špenátu, ideálně v biokvalitě, případně stejné množství zmrazených špenátových listů
- 30g česneku, prolisovaného
- 15g másla
- 50g mandlí, nakrájených na nudličky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 žloutek
- vločková sůl na posypání
Postup:
- Předehřejeme troubu na 220°C.
- Maso z obou stran pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme a necháme stranou odpočinout.
- Špentové lístky opláchneme a v cedníku prolijeme větším množstvím vroucí vody. Jakmile zavadnou, propláchneme je studenou a přebytečnou tekutinu vymačkáme. Máme-li špenát zmrazený, necháme ho předem povolit a pouze z něj vymačkáme vodu.
- Z posekaných mandlí vybereme větší kousky, cca 20g.
- Zbylé kousky mandlí, na kousky nakrájené máslo, prolisovaný česnek a sůl vmícháme do vychladlého špenátu. .
- Na plech rozbalíme těsto, necháme ho podložené papírem, v němž bylo zabalené, případně použijeme nepřilnavou pečicí fólii.
- Do středu těsta vytvoříme cca 10cm široký rovnoměrný pruh ze špenátové směsi. Na koncích necháme trochu místa, aby "štrůdl" šel dobře utěsnit.
- Z lososového filetu odkrojíme okraj, tzv. bříško, tak, abychom dostali hranolek o šířce přibližně 10cm. Ten naaranžujeme na špenát. Protože filet se směrem k ocasu zužuje, tak ho na tého straně nastavíme odkrojeným kusem masa. Cílem je, aby maso po celé délce vytvořilo pokud možno stejně vysoký i široký pruh.
- Okraje těsta pevně přehrneme přes maso, utěsníme vrchní spoj, konce smáčkneme a zastrčíme dospod..
- Závin potřeme žloutkem, posypeme odloženými kousky mandlí a trochou vločkové soli a pečeme přibližně 20 minut.
Výživové hodnoty na 1 porci (ze šesti):
Kcal: 446, bílkoviny: 28,1g, sacharidy: 18,4g, z toho cukry: 1,5g, tuky: 34g
Výživové hodnoty na 1 porci (z osmi):
Kcal: 334, bílkoviny: 21,1g, sacharidy: 13,8g, z toho cukry: 1,1g, tuky: 25,5g
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 223, bílkoviny: 14,1g, sacharidy: 9,2g, z toho cukry: 0,8g, tuky: 17g