Lískooříškové hrudky

IMG_7585.jpgTyhle oříškové hrudky peču rozhodně každé Vánoce (to je zdobím troškou bílé čokolády); jejich příprava je ale natolik jednoduchá, že se dají během pár minut připravit vlastně kdykoliv. Není v nich žádná mouka, takže jsou přirozeně bezlepkové, a použitý čekankový sirup jako náhrada cukru nijak nezvýší jejich glykemický index, takže si je mohou celkem bez obav dát i diabetici. Jediný přidaný cukr tak pochází z případně použité bílé čokolády; ty kupované bývají většinou zbytečně sladké, takže ji většinou „naředím" trochou kakaového másla (to je k dostání běžně ve zdravých výživách nebo v různých eshopech). Čokolády většinou rozpustím víc, nejčastěji celou 100g tabulku (plus 20g kakaového másla). Menší část použiju na pocákání hrudek, do zbytku v rozehřívací misce nasypu asi 100, možná i víc gramů napodél nasekaných mandlí i se slupkou a pořádně promíchám. Vzniklou hmotu rozetřu do co nejslabší vrstvy na plech nebo tácek vyložený nepřilnavou fólií na pečení, navlhčenými prsty ještě trochu dotvaruju a nechám v chladu ztuhnout. Potom nalámu na malé kousky a v krabičce skladuju na mrazáku. Už dlouho mám slabost pro Magnum v bílé čokoládě nebo to s mandlemi. Nejvíc mi na něm ale chutná právě ta tlustá křupavá vrstva zmrzlé čokolády, vnitřek pak samozřejmě taky sním, ale už mockrát jsem si říkala, že ta zmrzlina by tam vlastně vůbec nemusela být. Takže ledovou bílou čokoládu s mandlema si teď příležitostně takhle vyrábím doma. 

Lískové oříškyje potřeba mixovat po částech, cca napětkrát, a vždycky jen pár pulsy. Tímhle způsobem docílíme různorodé struktury, ve směsi budou větší kousky i úplně jemná mouka, evt až oříškové máslo. Větších hrudek se nebojte, vajíčko a sirup všechno hezky spojí a při konzumaci je příjemné kousnout i do většího kousku.  

Potřebujeme (na cca 90 hrudek):

  • 1 středně velké vajíčko
  • 70g čekankového sirupu
  • 270g lískových oříšků
  • po zarovnané lžičce mleté skořice a kardamomu 
  • špetku soli
  • cca 25g bílé čokolády
  • 5g kakaového másla (nemusí být)

Postup:

  1. Začneme předehřívat troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
  2. 2-3 plechy vyložíme pečicím papírem nebo nepřilnavou fólií na pečení.
  3. Ve výkonnějším mixéru/food procesoru postupně v několika dávkách nasekáme oříšky, tak aby vznikla směs rozdílné hrubosti, s převahou jemné mouky.
  4. V robotu nebo míse prošleháme do pěny vajíčko (bílek i žloutek), čekankový sirup, koření a sůl.
  5. Když hmota zbělá, přisypeme oříškovou směs. 
  6. Vzniklé hustší těsto odebíráme ve vodě namočenou lžičkou a tvoříme z něj malé hromádky. 
  7. Pečeme při 180°C (horkovzduch 160 °C) přibližně 10 minut, pak teplotu stáhneme o 20 stupňů a ještě zhruba 10 minut dosušujeme. Teplota i konkrétní doba pečení každopádně závisí na konkrétní troubě, hrudky by neměly být příliš vysušené. 
  8. Hotové vychladlé sušenky natěsno vyskládáme na plech.
  9. Nad vodní lázní či v mikrovlnné troubě rozehřejeme čokoládu a kakaové máslo, vzniklou hustou tekutinou hrudky pocákáme a necháme ztuhnout.

Výživové hodnoty na 1 hrudku (z 90 kousků):

Kcal: 24, bílkoviny: 0,5g, sacharidy: 0,4g, z toho cukry: 0,3g, tuky: 2,1g, z toho NMK: 0,3g, vláknina 0,9g.