Linecká kolečka
Jeden z našich tradičních rodinných receptů - kolečka podle něj pekla už moje prababička. Použitím škrobu a relativně malým množstvím másla vznikne sušší varianta tradičního lineckého pečiva. Když se ale kolečka rozleží, tak marmeláda těsto hezky zvláční, chutě se propojí a vznikne poměrně návyková záležitost. Já je na Vánoce peču rovnou ze dvou, někdy i dvou a půl dávek těsta, protože zájemců každý rok přibývá ...
Oproti původnímu receptu nejraději používám brusinkový džem Lingonsylt z IKEA. Sice je potřeba ho propasírovat skrz sítko, abychom odstranili slupky a zrníčka, ale tenhle zbytek se dá zamíchat třeba do jogurtu či tvarohu. Lingonsylt je tak akorát kyselý, konzistence taky dobrá, a navíc tenhle džem obsahuje překvapivě málo cukru (35g na 100g, normální džemy či marmelády mívají běžně přes 50g).
Kolečka se dají bez problémů vyrobit i v bezlepkové verzi - namísto pšeničné mouky se dá použít směs různých přirozeně bezlepkových variant, vyzkoušenou mám směs bezlepkové ovesné (kterou si vyrábím v mixéru z certifikovaných bezlepkových vloček), pohankové, kukuřičné a rýžové. S těstem se dobře pracuje, je tvárné a jen minimálně lepí, jen je potřeba ho nechat odpočinout v lednici a pak ho zpracovávat po částech. Kdyby těsto ke konci už bylo sušší než na začátku, pomůže, když ho propracujete s kouskem másla. Na pečení tohoto cukroví nepoužívám horkovzduch; logisticky to vychází tak, že zatímco se v troubě peče jeden plech, stihnu tak akorát naplnit druhý.
Potřebujeme (na přibližně 50 kousků):
- 150g polohrubé mouky (lze i napůl se špaldovou), případně kombinace pohankové, kukuřičné a rýžové mouky pro bezlepkovou variantu
- 150g bramborového škrobu
- 80g másla
- 90g cukru moučky, případně i o něco míň
- 2 menší vajíčka
- 30g sojové moučky (nebo přidat stejné množství mouky)
- vanilka nebo vanilková esence
- cca 180g brusinkového nebo jiného kyselejšího džemu.
- moučkový cukr na závěrečné poprášení
Postup:
- Ve food procesoru/míse prošleháme do pěny vejce s cukrem a trochou (3-4cl) horké vody.
- Zapracujeme změklé máslo, veškerou mouku, škrob a vanilku. Vypracujeme pevné kompaktní nelepivé těsto, které dáme odpočinout do lednice, ideálně přes noc, lépe se s ním pak pracuje..
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Z těsta postupně odebíráme větší kusy, které vyválíme na asi 2 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka, polovinu s dírou uprostřed. Těsto by nemělo lepit, takže není potřeba ho ničím podsypávat.
- Pečeme v předehřáté troubě přibližně 8-10 minut.
- Vychladlá kolečka mažeme marmeládou a hned lehce pocukrujeme. Vůbec nevadí, že se marmeláda trochu schová pod popraškem cukru. Až kolečka za pár dní zvlhnou, tak zase vykoukne!
- Tohle cukroví potřebuje několik dní na odležení.
Výživové hodnoty na 1 kolečko:
Kcal: 54,4, bílkoviny: 0,8g, sacharidy: 8,8g, z toho cukry: 4,2g, tuky: 1,8g, z toho nasycené: 0,9g