Lilek zapečený se dvěma druhy sýra

Variace na Melanzane alla Parmigiana.

Lilek je zelenina příbuzná například rajčeti. Dá se použít na mnoho způsobů, vždy by ale měl být tepelně upravený. Jeho čerstvá šťáva má údajně antibiotické účinky, pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi a podporuje hubnutí. Lilek obsahuje nikotin, hlavně v semínkách - ovšem abychom zkonzumovali ekvivalent obsahu nikotinu v jedné cigaretě, museli bychom ho sníst devět kilo!

Lilek má nízkou energetickou hodnotu, 25 kcal na 100g. Významnější je obsah vlákniny (3g), většiny vitaminů skupiny B (kolem 5% DDD ve 100g) a manganu (11%DDD).

Lilek je před kuchyňskou úpravou vhodné nechat tzv. vypotit (nakrájený se lehce prosolí a nechá stát - za chvíli pustí vodu), tím by se z něj měly odplavit údajné hořké látky. Mně se ale skoro zdá, že některý lilek prostě hořký je, a některý ne.

Potřebujeme (na 4-6 porcí):

  • 800g lilku (4 menší pevné)
  • 10g olivového oleje
  • 2 plechovky sekaných rajčat po 400g
  • 40g česneku, nebo podle chuti
  • 100g cibule nebo jarní cibulky (té i víc)
  • tymián, nejlépe čerstvý
  • cukr, sůl
  • 100g strouhaného parmazánu
  • 3 balení mozzarelly (v receptu použita Linessa Light, balíček po 125g pevného podílu), okapané, nakrájené na plátky a po vlákně natrhané na kousky

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 190°C.
  2. Lilky příčně nakrájíme na kolečka asi centimetr silná, v míse promícháme s lžící soli (10g) a necháme 5-10 minut vypotit. Slijeme vyloučenou vodu a osušíme paírovou kuchyňskou utěrkou. Pro další zpracování buďto použijeme lilky v této podobě, nebo je ještě trochu osušíme v troubě - asi 10 minut, v polovině doby odvětráme vlhkost a lilky můžeme obrátit.
  3. Mezitím si připravíme omáčku: cibuli a česnek nasekáme nadrobno a orestujeme na oleji. Pokud máme zelenou cibulku, použijeme v této fázi jen její bílou část a zelené výhonky přidáme až do hotové omáčky. Stejně i česnek - když část přidáme do již hotového, bude výsledná chuť výraznější. 
  4. K česneku a cibuli přilijeme všechna rajčata, přidáme tymián (nebo jiné koření podle chuti), osolíme a vaříme na mírném plameni tak, aby se část tekutiny odpařila. Omáčku je potřeba občas promíchnout.
  5. Hotovou omáčku dochutíme cukrem a solí, případně přimícháme zelenou cibulku a prolisovaný česnek.
  6. Pekáček/zapékací mísu lehce vymažeme olejem. 
  7. Podle velikosti zapékací nádoby vytváříme vrstvy lilku, omáčky a obou sýrů. Může to vypadat, že omáčky je málo, ale ona je opravdu výrazná a na množství lilku a sýra jí je akorát. Poslední vrstvou by mělo být trochu omáčky, trochu mozzarelly a cca třetina parmazánu.
  8. Pečeme na 190°C přibližně 30-40 minut, délka pečení závisí i na velikosti zapékací nádoby, neboli výšce zapékaných vrstev. Vrchní vrstva sýra by měla hezky zezlátnout.
  9. Podáváme nejlépe hned, teplé, s čerstvou bagetou nebo ciabattou (a kdo chce a může, tak i s tím vínem :)

Výživové hodnoty na 1 porci (ze šesti):

Kcal: 275, bílkoviny: 22,2g, sacharidy: 17,1g, z toho cukry: 5,8g, tuky: 12,4g 

Výživové hodnoty na 1 porci (ze čtyř):

Kcal: 412, bílkoviny: 33,2g, sacharidy: 25,7g, z toho cukry: 8,6g, tuky: 18,6g