Levandulové sušenky
Pěstování levandule má největší tradici asi v Provence, kde její políčka jednak zkrášlují krajinu, lisuje se z ní olej nebo vyrábějí parfémy. U nás začal levanduli (na naše poměry ve velkém) pěstovat Lukáš Drlík z Bezděkova blízko Zábřehu na Moravě. Bere to vážně, pěstování levandule pravidelně konzultuje ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Olomouci s Karlem Duškem, jedním z největších odborníků na levanduli v Česku, který mimo jiné vyšlechtil vlastní odrůdu. Lukáš Drlík má praxi z pohostinství, s přítelkyní provozuje Levandulovou kavárnu a levanduli chce využívat hlavně jako přísadu do jídla. Už teď z ní vyrábí sirupy, peče zákusky, nechává vyrábět kosmetiku nebo bylinku přidává i do kávy.
A já od loňska shodou okolností peču tyhle jednoduché levandulové sušenky. Nejsou sice nijak super dietní, ale krásně voní levandulí a máslem a když si jich člověk dá pár, tak nijak zásadně nezhřeší a ještě si pochutná. A hezky zabalené mohou posloužit jako dárek.
Potřebujeme (na cca 130 malých sušenek):
- 225g špaldové mouky
- 60g bramborového škrobu
- 100g změklého másla
- 50g cream cheese (např. Goldessa Light, Philadelphia ap.)
- 100g moučkového cukru
- 1 žloutek
- špetku soli
- nastrouhanou kůru z jednoho biocitronu
- lžíci citronové šťávy
- lžíci (asi 2,5 - 3g) levandulových květů. Pozor! Větší množství levandule dá sušenkám mýdlovou příchuť!
Postup:
- Předehřejeme troubu na 170°C.
- Ze všech přísad kromě levandule vytvoříme hladké těsto, nakonec zapracujeme i levanduli.
- Těsto rozdělíme na čtyři díly a z každého uděláme váleček cca 3cm v průměru. Válečky zabalíme do kuchyňské fólie a na zhruba 20 minut dáme zatuhnout na mrazák.
- Z tuhých válečků krájíme ostrým nožem asi půlcentimetrová kolečka a klademe je na plech vyložený pečicím papírem nebo fólií. Mezi kolečky musí zůstat trochu místa, protože během pečení lehce nabudou.
- Z uvedené dávky vyjdou dva až tři plechy koleček - kdo má troubu s víceúrovňovým pečením, peče najednou, v opačném případě postupně. Každopádně sušenky by v troubě měly pobýt zhruba 15-20 minut, dokud lehce nezezlátnou. Pokud se nebudou propékat rovnoměrně, doporučuji ty už hotové odebrat a zbytek v troubě ještě minutku nechat.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 477, bílkoviny: 6,2g, sacharidy: 67,1g, z toho cukry: 20,9g, tuky: 20,2g
Přibližné výživové hodnoty na 1 sušenku (z celkových 130):
Kcal: 17, bílkoviny: 0,2g, sacharidy: 2,4g, z toho cukry: 0,8g, tuky: 0,7g