Kynutý borůvkový koláč
Borůvky patří mezi nejoblíbenější letní ovoce. Od jejich sbírání sice bolí záda, ale vynaložené úsilí se mnohonásobně vyplatí. Nejen že jsou borůvky chuťově skvělé - jsou i považovány za jednu z nejzdravějších potravin vůbec, a v různých žebříčcích superpotravin se objevují s železnou pravidelností. A není divu - ve 100 gramech obsahují přes 10% doporučené denní dávky vitaminu C, skoro 20% vitaminu K, a mají i vysoký podíl manganu. Mezi superpotraviny jsou ale zařazovány hlavně kvůli svému vysokému obsahu antioxidantů - jde hlavně o jejich barviva, antokyany, plus další fytochemikálie, především polyfenoly. Antioxidanty umějí bojovat proti volným radikálům v lidském oragnismu, a mohou tak fungovat jako prevence vzniku nejrůznějších chorob, například zánětů, nádorových onemocnění, plicních chorob, poruch imunity a dalších.
Protože tenhle koláč obsahuje borůvek opravdu hodně, je vlastně skoro lékem. A jedna 200g porce poránu dovede den hezky nastartovat!
Potřebujeme (na 1 standardní velký plech):
- 300g mouky, nejlépe špaldové. Těsto vykyne, i když použijeme výhradně mouku celozrnnou.
- 20-25g droždí
- cca 80ml teplého mléka
- 35g třtinového cukru
- 40g másla pokojové teploty
- 2 vejce
- špetku soli
- 350ml polotučného mléka
- sáček vanilkového pudinku (37g)
- 250g vanička netučného tvarohu, který necháme vykapat
- 250g vanička polotučného tvarohu, který necháme vykapat
- kilo borůvek
- 100g mletých mandlí nebo mandlové mouky
- 40g třtinového cukru
Postup:
- Ze dvou lžic mouky, 35g cukru, 80ml mléka a droždí vymícháme hladkou kašičku a dáme na teplé místo kynout - směs by měla zhruba zdvojnásobit svůj objem.
- V míse smícháme zbylou mouku, sůl, vejce a změklé máslo, vlijeme vzešlý kvásek a zpracujeme na hladké, jen lehce lepivé těsto. Vytvarujeme bochánek, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na tak dlouho, dokud těsto nedvojnásobí svůj objem.
- Dáme předehřívat troubu na 200°C. Velký plech vyložíme pečicím papírem nebo fólií, případně vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Z 350ml mléka a pudinkového prášku uvaříme hustší pudink, který dohladka vymícháme se 100g cukru a oběma tvarohy.
- Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme, vyválíme, případně jen vytvarujeme v ruce a rozprostřeme po celé ploše plechu.
- Na těsto rozetřeme pudinkovo-tvarohový krém, posypeme borůvkami a ty poprášíme mletými mandlemi smíchanými s cukrem. Variantou je posyp standardní drobenkou; v tomto případě budou výživové hodnoty trochu odlišné.
- Koláč pečeme přibližně 30 minut.
Výživové hodnoty ve 100 gramech:
Kcal: 176, bílkoviny: 6,7g, sacharidy: 24,1g, z toho cukry: 11,2g, tuky: 5,3g