Květákové chipsy s chia
Tohle je jeden z receptů, který vznikl z nouze - a osvědčil se! Chtěla jsem dělat květákové placičky, ale neměla jsem vajíčka, a nějaké pojidlo bylo potřeba. Posloužila tedy namočená chia semínka. Těsto jsem udělala hladší, rozprostřela do slabší vrstvy a pekla dokřupava - v takto vzniklých chipsech se chuť květáku hezky schová a denní dávka 400g zeleniny je hned reálnější!
Potřebujeme (na 2 porce):
- 25g chia semínek
- 125ml vody
- 300g květáku, rozebraného na růžičky
- 80g tvrdšího sýra (v receptu je použit Šumavský eidam s 20% tuku v sušině), nastrouhaného najemno
- trochu prolisovaného česneku k dochucení (ale není nutný)
- sůl
Postup:
- Chia semínka rozmícháme ve vodě a necháme aspoň 30 minut namáčet. Potřebujeme, aby vznikl hezky hustý gel.
- Květák zalijeme vroucí vodou, osolíme a krátce povaříme.
- Začneme předehřívat troubu na 200°C.
- Uvařený květák slijeme a necháme vychladnout. Potom ho přesypeme do food procesoru, přimícháme najemno strouhaný sýr a chia gel, podle chuti trochu přisolíme, evt. přidáme česnek a téměř dohladka rozmixujeme.
- Na plech vyložený fóĺií nebo papírem na pečení tvoříme lžičkou hromádky, které pak navlhčenýma rukama vytvarujeme do cca 2-3mm vysokých placiček. Pečením nijak nenabudou, mohou být tedy těsně u sebe. Uvedené množství vyjde na 2 plechy. Také je možné těsto rozprostřít po celé ploše plechu a až po upečení ještě horké nakrájet nebo nastříhat na kousky.
- Pečeme na 200°C cca 20 minut - dozlatova. Ke konci pečení doporučuju stav chipsů monitorovat.
Výživové hodnoty na 1 porci ze 2:
Kcal: 196, bílkoviny: 19,3g, sacharidy: 9,6g, z toho cukry: 2,6g, tuky: 8,3g.