Květák pečený s kari

Doporučené množství zeleniny, které bychom měli každý den zkonzumovat, 400-500g, nemusí představovat jenom saláty. Hlavně když je venku zima a člověk se potřebuje spíš zahřát. Tenhle květák zahřívá dvakrát - jednak způsobem přípravy, jednak přidaným kořením. Navíc je příprava jednoduchá a rychlá a s velkou pravděpodobností by mohla uspokojit i ty, kdo zelenině nijak nadšeně neholdují. Ale já jsem například měla velký problém ho vůbec nafotit, protože tak voněl ...

Květák má, jako většina zeleniny, nízkou energetickou hodnotu (asi 25kcal ve 100 gramech), obsahuje významné množství vitaminu B5 (kyselina pantothenová), B6, B9 (kyselina listová) a C - množství toho posledního ale při tepelné úpravě klesá. Z minerálních látek jsou důležité mangan, draslík a fosfor. Významný je i obsah fytochemikálií, především látek zvaných glukosinoláty (ty se nacházejí i v ostatních členech rodiny brukvovitých, tedy třeba brokolici, kapustě, zelí nebo kedlubnách), které odbourávají v organismu nadbytečný estrogen, působí antibakteriálně, antifungicidně (potlačují plísně) a pravděpodobně i zabraňují některým typům rakovinného bujení. Květák obsahuje i  vitamin K (který podporuje srážlivost krve) a kyselinu močovou - s jeho konzumací by měli být opatrní ti, kdo užívají léky typu warfarinu, respektive kdo trpí dnou. A již zmíněné glukosinoláty chemicky váží jód, pozor by si tedy měli dát pacienti trpící sníženou funkcí štítné žlázy - pro ně je velmi vhodné květák (i ostatní brukvovité) tepelně upravit.

 Potřebujeme (na cca 2 porce):

  • 1 menší pevný květák, cca 400g
  • 25 g česneku, resp. podle chuti
  • 1 větší cibuli, červenou nebo bílou, asi 70g
  • 10g olivového oleje
  • 15g červené kari pasty (používám tuhle, mají třeba v Tescu nebo Albertu nebo u Vietnamců)
  • trochu soli

 Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 220°C.
  2. Květák omyjeme a rozdělíme na malé růžičky.
  3. Česnek oloupeme a nakrájíme na silnější plátky (cca 5mm, slabší se spálí)
  4. Cibuli nakrájíme na klínky, ty ještě napříč na poloviny.
  5. V míse smícháme olej a kari pastu, vznikne řidší kaše.
  6. Přisypeme zeleninu a dobře promícháme, aby byly všechny kousky pokud možno rovnoměrně obalené. Nejlíp to jde rukama, ale kari hodně barví, proto doporučuji buď použít rukavice, nebo míchat dvěma lžícemi jako když se promíchává salát.
  7. Zeleninu rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem nebo fólií. Kousky by se neměly překrývat.
  8. Pečeme asi 25 minut, během pečení párkrát promícháme.
  9. Květák je nejlepší čerstvý, ještě za horka, ale dobrý je i druhý den.

Výživové hodnoty na 1 porci ze dvou:

Kcal: 148, bílkoviny: 6,5g, sacharidy: 16,8g, z toho cukry: 9,2g, tuky: 6g

Poznámka: S množstvím květáku, cibule i česneku se dá experimentovat, použít se dá i brokolice, romanesco nebo i úplně jiná zelenina.