Kuskus s mátou a granátovým jablkem
Rychlý salát s neobvyklým mixem chutí, inspirovaný blízkovýchodní kuchyní. Od původního receptu (v časopise Gurmet) jsem se odchýlila použitím brusinek namísto rozinek namočených v červeném víně - vyzkoušet můžete samozřejmě obě varianty. Granátová jablka obsahují cca 77 % vody, vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, draslík; z vitamínů jsou významně zastoupeny vitamíny skupiny B (B1, B2 a B3) a C. Granátové jablko je považováno za symbol plodnosti. Jádra i listy totiž mají vysoký obsah rostlinných hormonů prospěšných ženám i mužům. Granátová jablka mají poměrně mnoho různých odrůd. Na trhu jsou nejžádanější ta z Íránu, která mají příjemně voňavou dužninu a mají malé pecičky, některá dokonce nemají pecky téměř žádné. Jednotlivé druhy se liší i barvou semen - jejich dužina může být bílá, růžová nebo tmavě červená. Z vlastní zkušenosti bych řekla, že čím výraznější barva, tím i výraznější chuť. V jednom plodu může být až 600 semínek.
Potřebujeme (na 5 porcí):
- 300g kuskusu
- 30g olivového oleje
- 20g másla
- 300 ml zeleninového vývaru
- sůl
- 300g červené cibule
- 10g olivového oleje
- 80g sušených brusinek
- 250g semínek z granátového jablka (zhruba z jednoho většího exempláře)
- čerstvá máta - velká hrst
- pár lístků čerstvé meduňky (nemusí být)
Postup:
- Brusinky namočíme do horké vody (evt. rozinky do vína).
- Kuskus připravíme podle návodu na obalu tak, aby zůstal sypký a načechraný. Neboli je potřeba pohlídat množství přidané tekutiny, kuskus jí do sebe umí natáhnout opravdu hodně, ale výsledkem je potom těžká kompaktní kaše. Já jsem suchý kuskus promíchala s olejem, zalila vroucím osoleným vývarem, nechala chvilku stát, potom přidala máslo a na mírném plameni chvilku míchala a čechrala.
- Cibuli nakrájíme na větší kusy a na 10g oleje opékáme na mírném plameni dozlatova.
- Hotovou cibuli přimícháme ke kuskusu, přidáme brusinky/rozinky a natrhanou mátu, případně i trochu meduňky.
- Servírujeme posypané semínky granátového jablka a zbytkem máty.
Výživové hodnoty na 1 porci (cca 200g):
Kcal: 252,6, bílkoviny: 8,3g, sacharidy: 51,3g, z toho cukry: 10,4g, tuky: 12,3g