Krémová rybí polévka
Tahle polévka je inspirována rybí polévkou, kterou vaříval sympatický pán ve stánku s rybami na trhu na Kulaťáku v pražských Dejvicích. Je krásně smetanově krémová, a přitom v ní nejsou litry smetany. Můžete ji servírovat třeba s bagetou, nebo ji ještě vylepšit chlebovými krutony. Ty dělám ze staršího chleba - okrájím z něj kůrku a střídku nakrájím na menší kostičky. Ty nasucho upeču v troubě, horké vsypu do větší misky a promíchám s pár plátky čerstvého másla. Takto udělané krutony hezky voní máslem a v krabičce vydrží bez úhony minimálně týden (pokud vám je ovšem někdo dřív nesní).
Potřebujeme (na 3-4 porce):
- 20g ghí (přepuštěného másla) nebo obyčejného másla
- 400g květáku, případně bílé části pórku
- 150g fenyklu
- 200ml suchého bílého vína
- 200ml kelímek smetany s 12% tuku
- 400g pevného rybího masa (ideálně kombinace losos + treska), nakrájeného na menší kousky
- rybí vývar, případně jen vodu
- sůl, čerstvě mletý pepř a případně pár kapek citronové šťávy na dochucení
- hladkolistou petrželku k podávání
Postup:
- Květák a fenykl nakrájíme na drobnější kousky.
- Nejlépe v litinovém hrnci rozehřejeme máslo a pár minut na něm restujeme květák s fenyklem. Zalijeme bílým vínem a mícháme, dokud se ho většina neodpaří.
- Směs v hrnci zalijeme vývarem či vodou a vaříme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Pozor - tekutinou je lépe spíš šetřit; ke konci vaření polévku ještě zředíme dvěma decilitry smetany.
- Obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a dochutíme solí a pepřem.
- Do polévky vsypeme kousky rybího masa a povaříme - bude to trvat jen pár minut.
- Už na vypnutém vařiči polévku nakonec zjemníme smetanou.
Výživové hodnoty v jedné porci ze 3:
Kcal: 365, bílkoviny: 33g, sacharidy: 12,8g, z toho cukry: 9,6g, tuky: 19,8g
Výživové hodnoty v jedné porci ze 4:
Kcal: 274, bílkoviny: 24,8g, sacharidy: 9,6g, z toho cukry: 7,2g, tuky: 14,8g