Králík na víně s rajčaty a olivami
O výhodách králičího masa jsem podrobněji psala u varianty se zázvorem a šalvějí - je lehce stravitelné, s minimem tuku a vysokým obsahem bílkovin. Pokud ale králíka zrovna nemáte, můžete podle tohoto receptu přiravit třeba krůtu - samotné králičí (ani krůtí) maso nemá nijak výraznou chuť, takže v pokrmu jasně dominuje silná chuť omáčky.
Potřebujeme (na 5 porcí):
- 800g králičího masa (vykostěného), případně 5 králičích stehen (s kostí)
- 25g olivového oleje (2 lžíce)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 120g mrkve
- asi 5 větších stroužků česneku, resp cca 40g
- 70g cibule, může být i červená, případně bílé konce jarní cibulky
- 1 větší řapík celeru (70g)
- 250ml červeného vína
- 400g sterilovaných drcených rajčat (1 balení)
- 2 košatější větvičky čerstvého tymiánu
- půl litru vývaru, zeleninového nebo drůbežího (například Wurzl)
- 80g černých vypeckovaných oliv, nahrubo pokrájených
- 15g másla
- petrželka k podávání
Postup:
- Cibuli a česnek nakrájíme nahrubo, řapíkatý celer zbavíme vláken a nakrájíme na silnější plátky, mrkev na menší kousky.
- Kousky masa osolíme a opepříme a ve větším (ideálně litinovém) kastrolu ze všech stran opečeme na oleji.
- K masu přidáme veškerou zeleninu, promícháme a chvilku společně restujeme.
- Zalijeme vínem (pokojové teploty), necháme odpařit alkohol a potom vlijeme drcená rajčata, horký vývar a přidáme tymián. Pokud je tymián jen jako jednotlivé stonky, je lepší z něj odrhnout lístky a použít jenom je, protože samostatné stonky by se z hotového jídla lovily, na rozdíl od celých větviček, obtížně.
- Přiklopíme a na mírném ohni dusíme doměkka, zhruba hodinu. V případě celých králičích stehen to bude trvat asi o něco déle. Občas promícháme. Pokud bude omáčka příliš řídká, tak ke konci vaření odklopíme pokličku a necháme část odpařit. V případě příliš husté omáčky přidáme vývar.
- Když je maso hotové, přidáme olivy a necháme prohřát. Vypneme vařič a zjemníme přimícháním másla, případně ještě dosolíme.
- Podáváme posypané petrželkou; kdo chce, může ještě přizdobit sušenou šunkou, lehce opečenou na vlastním tuku (třeba schwarzwaldskou).
- Omáčka je chuťově velmi výrazná, jako příloha se proto asi nejlépe hodí čerstvá bageta, případně bramborová kaše nebo těstoviny.
Výživové hodnoty na 1 porci (z pěti):
Kcal: 312, bílkoviny: 37,5g, sacharidy: 10,5, z toho cukry: 7,2g, tuky: 13,4g, z toho nasycené MK: 2,6g