Koláč s jablky, červenou řepou, ořechy a brusinkami
Koláč, ze kterého řepa chuťově vůbec netrčí, jen ho přibarvuje a odlehčuje. Koláč mi většinou vyjde jako přirozeně bezlepkový, protože peču buď jen z pohanky (mouky či krupice), případně ji kombinuji se špaldovou moukou nebo s moukou čočkovou. Čočková mouka je po smíchání s tekutinou celkem dost cítit po syrové čočce, nicméně pečením tento odér úplně zmizí a odměnou je vyšší obsah rostlinné bílkoviny i rozpustné vlákniny, která především v tlustém střevě poslouží jako kvalitní potrava pro prospěšné střevní bakterie. Ale klidně se dá použít i celých 220g obyčejné polohrubé pšeničné mouky.
Těsto je poměrně málo sladké, záleží i na chuti použité řepy a jablek, v případě potřeby je samozřejmě možné hmotu přisladit o trochu víc.
- 250g syrové červené řepy, oloupané a nahrubo nastrouhané (doporučuji strouhat v rukavicích!)
- 250g jablek, nahrubo nastrouhaných (klidně i se slupkou)
- 60g vlašských ořechů, nasekaných
- 50g sušených brusinek
- 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 110g pohankové mouky či krupice
- 110g čočkové mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 80g bio datlového sirupu (nebo medu nebo cukru)
- 2 bílé řecké jogurty Milko, případně islandský Skyr (celkem 280g)
- mletá skořice podle chuti
- (máslo na vymazání formy)
- 250g polotučného tvarohu (vanička)
- 250g tvarohu bez tuku (vanička)
- 400g cream cheese (používám Goldessa Balance Cream cheese light)
- 100g javorového sirupu (nebo medu)
Postup:
- Ořechy a brusinky zalijeme teplou vodou a necháme stát.
- Vymažeme dortovou formu; pekáček stačí navlhčit a vyložit pečicím papírem.
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, skořicí a solí.
- (Ve food procesoru) ušleháme žloutky s datlovým sirupem, potom přimícháme jogurt.
- Nastrouhaná jablka a řepu promícháme se suchou směsí tak, aby se jednotlivé kousky obalily a nezůstaly slepené.
- Přidáme směs žloutků, sirupu a jogurtu a slité brusinky s ořechy. Důkladně promícháme.
- Ze tří bílků ušleháme pevný sníh a opatrně vmícháme do těsta.
- Hotovou směs nalijeme do formy/pekáčku a pečeme v předehřáté troubě při 180°C cca 60-70 minut. Kdo použije pekáček a vrstva těsta tudíž bude nižší, bude mít upečeno asi za 45 minut - v každém případě ale záleží na konkrétní troubě. Ke zjištění propečenosti použijeme párátko nebo špejli.
- Koláč necháme dobře vychladnout.
- Z obou tvarohů slijeme odloučenou syrovátku a v misce je dohladka promícháme s cream cheese a javorovým sirupem.
- Vychladlý korpus naplocho rozřízneme a naplníme půlkou krému. Zbylý krém rozetřeme navrch a dáme vychladit. Krájíme a podáváme až zcela ztuhlé, tj cca po minimálně dvou hodinách.
Výživové hodnoty ve 100g:
Kcal: 146, bílkoviny: 8,7g, sacharidy: 18,1g, z toho cukry: 9,8g, tuky: 4,1g, z toho nasycené MK:1g, vápník: 57mg.
Poznámky:
- Komu se nechce šlehat sníh, tak v kroku 5. použije celá vejce a přeskočí krok 8.
- Pro lepší manipulaci při krájení korpusu naplocho je lepší rozříznout ho nejdřív napolovic a až tyto menší kousky prokrojit.
- Hotový koláč můžeme ozdobit dalšími ořechy či brusinkami.