Kokosový chia pudink
Rostlinná „nemléka", třeba od firmy Alpro, se hodí pro občasnou konzumaci pro toho, komu nedělá dobře laktóza, cukr z kravského mléka. Jde o výluh z předem namočeného a rozmixovaného kokosu, mandlí nebo třeba máku, a specielně ta průmyslově vyráběná mají dost nicotnou výživovou hodnotu, hlavně (v porovnání s živočišným mlékem) téměr nulový obsah bílkovin. Semtam pro oživení jídelníčku na nich ale není nic špatného (teda až na jejich cenu!). Kokosové mléko Alpro se od tradičního kokosového mléka/krému, který poměrně často v kuchyni používám, liší výrazně nižší intenzitou chutí, což je dáno jeho složením, resp. koncentrací:
Alpro má ve složení uvedeno: Pitná voda, kokosové mléko (5,3%) (kokosový krém, pitná voda), rýže (3,3%), fosforečnan vápenatý, stabilizátory (karagenan, guma guar, xanthan), mořská sůl, vitaminy (B12, D2), aromata). Kokosový krém Exotic Food, se kterým vařím, má obsah kokosové složky 68%. Ale jemná chuť mléka od Alpra se dá výborně využít (a povytáhnout) v tomhle jednoduchém receptu.
Kokosový chia pudink je díky chia semínkům docela výživný, ale přesto lehký. Zkombinovala jsem ho proto s čokoládovým avokádovým pudinkem, do toho už jsem chia nepřidala. Výsledek je rychlý, efektní a v lednici moc dlouho nevydrží. Dala jsem si jednu porci a pak byla přes dvě hodiny venku na kole - energie tak akorát.
Potřebujeme (na 1 porci):
- 150ml kokosového nápoje Alpro (nebo, samozřejmě, od jiné značky, případně domácí)
- 15g chia semínek
- 10g strouhaného kokosu
- med nebo agávový sirup na doslazení, cca 10g
Postup:
- Chia a kokos zalijeme mlékem a necháme odstát aspoň 30 minut. Za tuto dobu kokos i semínka tekutinu dobře nasají a výsledkem je hmota s konzistencí pudinku.
- Podle chuti dosladíme.
- Podáváme buď samotné, nebo v kombinaci s čokoládovým avokádovým pudinkem. Zdobíme podle nálady a možností, například hoblinkami kokosu.
Výživové hodnoty na 1 porci:
Kcal: 208, bílkoviny: 4,1g, sacharidy: 15,8g, z toho cukry: 10,3g, tuky: 11,1g.