Kokosové řezy
U nás doma jsme zvyklí dost často snídat nějaký koláč, ovšem pokud možno „zdravý" - většinou z celozrnné špaldové mouky nebo ovesných či žitných vloček. Od té doby, co nesmím jíst lepek, nahrazuju tyhle druhy třeba pohankou, quinoou nebo různými ořechovými moukami. V tomhle koláči jsem zvolila kokos, který mi v kombinaci s kakaem přijde neodolatelný. Použíla jsem ho hned ve dvou podobách: do korpusu jemně strouhaný, a do krému plátkovaný, protože se mi zdá, že dodá lepší strukturu. Ale pokud plátky nemáte, klidně použijte strouhaný kokos i do krému. Koláč sladím čekankovým sirupem 4Slim (k dostání třeba v BENU lékárně, ve zdravé výživě nebo na různých eshopech, já ho kupuju většinou tady). Čekanka obsahuje opravdu hodně (asi 70%) nerozpustné vlákniny (inulinu), která v tlustém střevě poslouží jako žádané krmivo pro prospěšné bakterie, které žijí hlavně právě tady. Když nebudete mít čekanku, použijte cukr, pokud možno aspoň třtinový - v takovém případě bude mít 100g porce asi o 40kcal a 12g cukru víc a naopak asi o 9g vlákniny míň. A do krému používám buď odtučněný nízkotučný tvaroh, nebo ricottu. Rozdíly mezi těmito verzemi uvádím pod receptem.
Protože tyhle kokosové řezy neobsahují žádnou mouku, mají jen málo sacharidů, a to i přesto, že v nich je ovoce. Vpodstatě obsahují stejně bílkovin, sacharidů, tuku i vlákniny (ve 200g snídaňové porci je víc než půlka doporučeného množství vlákniny).
V téhle verzi do krému přidávám nakrájenou nektarinku, použít se ale dají třeba vypeckované třešně, maliny, ostružiny, představit bych si uměla i černý rybíz ap. Dobrý by určitě byl i banán, ten ale celkem výrazně zvedne obsah cukru.
Potřebujeme:
- 150g mletého kokosu
- 30g holandského kakaa
- sáček prášku do pečiva (bezlepkového a ideálně i bez obsahu fosfátů, třeba od značky Amylon)
- 100g čekankového sirupu
- 5 větších vajec, žloutky a bílky zvlášť
- špetku soli
- 350g bílého skyru nebo řeckého jogurtu Milko bez tuku
- 250g ricotty nebo netučného tvarohu
- 40g kokosových plátků, případně strouhaného kokosu
- 85g čekankového sirupu
- 350g pevnějších (ale ne tvrdých) nektarinek, odpeckovaných a nakrájených na menší kousky
Postup:
- Předehřejeme troubu na 170°C. Plech do trouby standardní velikosti vyložíme papírem nebo fólií na pečení.
- Mletý kokos smícháme ve větší míse s kakaem a práškem do pečiva.
- Nejlépe v kuchyňském robotu, případně ručně v míse, prošleháme žloutky s trochou vroucí vody a čekankovým sirupem do pěny.
- Prošlehané žloutky přilijeme do mísy k sypkým ingrediencím a řádně promícháme.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh a po částech ho vmícháme do kokosovo-kakaové hmoty.
- Vzniklou směs rozprostřeme do na velký plech (vznikne relativně slabá vrstva) a pečeme 10-15 minut, radši hlídáme už asi od desáté minuty.
- Z upečeného plátu těsta sloupneme pečicí papír/fólii a necháme úplně vychladnout.
- Mezitím si smícháme nádivku ze skyru (případnou syrovátku slijeme), tvarohu/ricotty a čekankového sirupu. přidáme plátky kokosu a kousky nektarinek a znovu promícháme.
- Vychladlý korpus rozřízneme na 2 poloviny, pomažeme krémem a necháme v chladu několik hodin, ideálně přes noc, uležet.
Výživové hodnoty na 100g (verze s čekankovým sirupem a ricottou):
Kcal: 188, bílkoviny: 7,5g, sacharidy: 7,9g, z toho cukry: 5,3g, tuky: 11,9g, z toho NMK: 9g, vláknina 12g.
Výživové hodnoty na 100g (verze s čekankovým sirupem a tvarohem):
Kcal: 181, bílkoviny: 8,3g, sacharidy: 8,1g, z toho cukry: 5,3g, tuky: 10,6g, z toho NMK: 8g, vláknina 12g.