Kokosové řezy

U nás doma jsme zvyklí dost často snídat nějaký koláč, ovšem pokud možno „zdravý" - většinou z celozrnné špaldové mouky nebo ovesných či žitných vloček. Od té doby, co nesmím jíst lepek, nahrazuju tyhle druhy třeba pohankou, quinoou nebo různými ořechovými moukami. V tomhle koláči jsem zvolila kokos, který mi v kombinaci s kakaem přijde neodolatelný. Použíla jsem ho hned ve dvou podobách: do korpusu jemně strouhaný, a do krému plátkovaný, protože se mi zdá, že dodá lepší strukturu. Ale pokud plátky nemáte, klidně použijte strouhaný kokos i do krému. Koláč sladím čekankovým sirupem 4Slim (k dostání třeba v BENU lékárně, ve zdravé výživě nebo na různých eshopech, já ho kupuju většinou tady). Čekanka obsahuje opravdu hodně (asi 70%) nerozpustné vlákniny (inulinu), která v tlustém střevě poslouží jako žádané krmivo pro prospěšné bakterie, které žijí hlavně právě tady. Když nebudete mít čekanku, použijte cukr, pokud možno aspoň třtinový - v takovém případě bude mít 100g porce asi o 40kcal a 12g cukru víc a naopak asi o 9g vlákniny míň. A do krému používám buď odtučněný nízkotučný tvaroh, nebo ricottu. Rozdíly mezi těmito verzemi uvádím pod receptem. 

Protože tyhle kokosové řezy neobsahují žádnou mouku, mají jen málo sacharidů, a to i přesto, že v nich je ovoce. Vpodstatě obsahují stejně bílkovin, sacharidů, tuku i vlákniny (ve 200g snídaňové porci je víc než půlka doporučeného množství vlákniny).

V téhle verzi do krému přidávám nakrájenou nektarinku, použít se ale dají třeba vypeckované třešně, maliny, ostružiny, představit bych si uměla i černý rybíz ap. Dobrý by určitě byl i banán, ten ale celkem výrazně zvedne obsah cukru.

Potřebujeme:

  • 150g mletého kokosu
  • 30g holandského kakaa
  • sáček prášku do pečiva (bezlepkového a ideálně i bez obsahu fosfátů, třeba od značky Amylon)
  • 100g čekankového sirupu 
  • 5 větších vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • špetku soli
  • 350g bílého skyru nebo řeckého jogurtu Milko bez tuku
  • 250g ricotty nebo netučného tvarohu
  • 40g kokosových plátků, případně strouhaného kokosu
  • 85g čekankového sirupu
  • 350g pevnějších (ale ne tvrdých) nektarinek, odpeckovaných a nakrájených na menší kousky

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 170°C. Plech do trouby standardní velikosti vyložíme papírem nebo fólií na pečení.
  2. Mletý kokos smícháme ve větší míse s kakaem a práškem do pečiva.
  3. Nejlépe v kuchyňském robotu, případně ručně v míse, prošleháme žloutky s trochou vroucí vody a čekankovým sirupem do pěny.
  4. Prošlehané žloutky přilijeme do mísy k sypkým ingrediencím a řádně promícháme.
  5. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh a po částech ho vmícháme do kokosovo-kakaové hmoty.
  6. Vzniklou směs rozprostřeme do na velký plech (vznikne relativně slabá vrstva) a pečeme 10-15 minut, radši hlídáme už asi od desáté minuty.
  7. Z upečeného plátu těsta sloupneme pečicí papír/fólii a necháme úplně vychladnout. 
  8. Mezitím si smícháme nádivku ze skyru (případnou syrovátku slijeme), tvarohu/ricotty a čekankového sirupu. přidáme plátky kokosu a kousky nektarinek a znovu promícháme.
  9. Vychladlý korpus rozřízneme na 2 poloviny, pomažeme krémem a necháme v chladu několik hodin, ideálně přes noc, uležet. 

 

Výživové hodnoty na 100g (verze s čekankovým sirupem a ricottou):

Kcal: 188, bílkoviny: 7,5g, sacharidy: 7,9g, z toho cukry: 5,3g, tuky: 11,9g, z toho NMK: 9g, vláknina 12g.

Výživové hodnoty na 100g (verze s čekankovým sirupem a tvarohem):

Kcal: 181, bílkoviny: 8,3g, sacharidy: 8,1g, z toho cukry: 5,3g, tuky: 10,6g, z toho NMK: 8g, vláknina 12g.