Kapustová polévka
Tuhle polévku řadím do kategorie tzv. pánských polévek. To jsou ty, ve kterých je sice hodně zeleniny, ale přidávám i maso a nějakou klobásku (ideálně ostrou), jsou husté, zasytí a většinou si je s chutí dají i pánové. To, že je polévka zdravá a nutričně vyvážená, ocení spíš zase dámy :)
Množství i druhy použité zeleniny volte podle toho, co máte zrovna doma. Akorát tu kapustu bych v kapustové polévce zachovala ...
Potřebujeme (na cca 5 porcí):
- 700g libového hovězího masa (případné tučné části odstraníme ještě před použitím)
- 20g řepkového oleje
- 50g kvalitní klobásky (v receptu jsem použila pikantní tyčinky Scharferbeiser, prodává např. Billa)
- cca litr hovězího vývaru (domácího, koncentrát od M&S, hotový od "Konečně vývar" ap.) - množství záleží na tom, jak hustou chceme polévku nakonec mít. Bude-li moc hustá, vždy je možné přidat trochu horké vody
- 300g brambor
- 200g celeru
- 100g pórku
- 100g mrkve
- 500g kapusty
- sůl, pepř podle chuti
Postup:
- Maso očistíme, nakrájíme na kousky velikosti sousta, opečeme na oleji, aby se na povrchu zatáhlo, zalijeme horkým vývarem a necháme na mírném plameni vařit do změknutí, celkem to bude trvat cca 1,5 hodiny.
- Zatímco se maso vaří, připravíme si brambory a veškerou zeleninu: očistíme je a nakrájíme na menší kousky. Z kapusty odstraníme spodní část středového žebra.
- Asi po hodině varu masa přidáme do hrnce na kousky nakrájenou klobásku, brambory a veškerou zeleninu kromě kapusty, osolíme, opepříme a dál vaříme na mírném plameni.
- Po další čtvrthodině přidáme i kapustu a vaříme ještě asi čtvrt hodiny.
- Hotovo.
Výživové hodnoty na 1 porci z pěti:
Kcal: 432, bílkoviny: 39,5g, sacharidy: 23,2g, z toho cukry: 2,4g, tuky: 18,2g.