kapustová.jpgKapustová polévka

Tuhle polévku řadím do kategorie tzv. pánských polévek. To jsou ty, ve kterých je sice hodně zeleniny, ale přidávám i maso a nějakou klobásku (ideálně ostrou), jsou husté, zasytí a většinou si je s chutí dají i pánové. To, že je polévka zdravá a nutričně vyvážená, ocení spíš zase dámy :)

Množství i druhy použité zeleniny volte podle toho, co máte zrovna doma. Akorát tu kapustu bych v kapustové polévce zachovala ...

Potřebujeme (na cca 5 porcí):

  • 700g libového hovězího masa (případné tučné části odstraníme ještě před použitím)
  • 20g řepkového oleje
  • 50g kvalitní klobásky (v receptu jsem použila pikantní tyčinky Scharferbeiser, prodává např. Billa)
  • cca litr hovězího vývaru (domácího, koncentrát od M&S, hotový od "Konečně vývar" ap.) - množství záleží na tom, jak hustou chceme polévku nakonec mít. Bude-li moc hustá, vždy je možné přidat trochu horké vody
  • 300g brambor
  • 200g celeru
  • 100g pórku
  • 100g mrkve
  • 500g kapusty
  • sůl, pepř podle chuti

Postup:

  1. Maso očistíme, nakrájíme na kousky velikosti sousta, opečeme na oleji, aby se na povrchu zatáhlo, zalijeme horkým vývarem a necháme na mírném plameni vařit do změknutí, celkem to bude trvat cca 1,5 hodiny. 
  2. Zatímco se maso vaří, připravíme si brambory a veškerou zeleninu: očistíme je a nakrájíme na menší kousky. Z kapusty odstraníme spodní část středového žebra. 
  3. Asi po hodině varu masa přidáme do hrnce na kousky nakrájenou klobásku, brambory a veškerou zeleninu kromě kapusty, osolíme, opepříme a dál vaříme na mírném plameni.
  4. Po další čtvrthodině přidáme i kapustu a vaříme ještě asi čtvrt hodiny.
  5. Hotovo.

Výživové hodnoty na 1 porci z pěti:

Kcal: 432, bílkoviny: 39,5g, sacharidy: 23,2g, z toho cukry: 2,4g, tuky: 18,2g.