Juice
S džusy a smoothies se v poslední době doslova roztrhl pytel: juice bary, knížky receptů, detoxy s džusy, články v časopisech, diskuse na internetu ... Teď o víkendu jsme byli na Šumavě a i klasická restaurace U Krále Šumavy na Kvildě nabízí asi 5 druhů smoothies!
"Juice" je knížka s recepty na smoothies a džusy, které si můžete vyrobit doma z dostupných surovin. Napsala ji modelka ve výslužbě, která má za manžela jednoho z nejznámějších současných britských výtvarníků a která se kamarádí s Kate Moss a Stellou McCartney. Skoro bych si pomyslela: "Co ta asi tak může vědět o zdravé výživě?"
Jenomže Rosemary Ferguson toho o zdravé výživě ví překvapivě dost. Její rodiče se zabývali homeopatií a kineziologií, babičce patřil jeden z prvních obchodů se zdravými potravinami v Británii a i lidé v prostředí modelingu se zabývali tím, co jedí a co jim prospívá. Když Rosemary skončila s modelingem, tak se v oblasti výživy začala cíleně vzdělávat a teď za ní chodí klienti na velmi prestižní londýnskou adresu, kde si otevřela vlastní kliniku.
V knížce je celkem 100 receptů na džusy nebo smoothies (rozdíl mezi nimi je v obsahu dužiny), které jsou rozděleny do šesti tematických kapitol:
- Pročistit & Uzdravit - nápoje pro detox a několik bonusových na kocovinu.
- Uvolnit od stresu - zklidnění, zlepšení spánku (především nápoje s vysokým obsahem vitaminů skupiny B, tryptofanu a hořčíku).
- Dobít energii - džusy a smoothies, jejichž úkolem je člověka nakopnout a udržet stabilní hladinu krevního cukru (nejdůležitější kapitola pro čtenáře - diabetiky!).
- Posílit & Bránit - posílení přirozené obranyschopnosti organismu, potlačení zánětu, podpora uzdravování.
- Zklidnit & Dodat rovnováhu - podpora přirozené hormonální rovnováhy, specificky pro ženy i muže.
- Pečovat & Chránit - péče o pleť a vlasy, před tréninkem a po něm, pro celkovou regeneraci a na podporu hubnutí.
U každého receptu je krátce popsáno, proč do něj byly vybrány zrovna ty konkrétní ingredience a jaké benefity by nápoj měl konzumentovi přinést. A v praktickém přehledu v poslední kapitole je každá jednotlivá použitá surovina charakterizována z hlediska svého přínosu pro zdraví (věděli jste třeba, že obyčejné hlávkové zelí působí preventivně proti vzniku některých druhů rakoviny a pomáhá při žaludečních vředech?).
Knížka se dá použít buď jako prostý soubor receptů, nebo jako návod, jak si ulevit při různých zdravotních komplikacích, únavě a podobně, případně jako manuál pro kratší detox. Autorka očistu organismu nijak nehrotí: navrhuje jedno-, dvou- nebo maximálně třídenní detoxikační kůry, při nichž se pijí pouze džusy, případně smoothie. Jako důvod pro podstoupení detoxu uvádí hlavně fakt, že na jedení, žvýkání a trávení lidský organismus vynakládá spoustu energie a pokud chvilku budeme jenom pít, tak tuto energii ušetříme a může být použita na opravu a obnovu oslabených částí těla.
Některé džusy i smoothies mají poměrně kreativní názvy ("Kapustou k rovnováze", "Jen pro silné povahy", "Dezinfekce ve skleničce"), kreativní je často i kombinace jednotlivých surovin, ale nejde o nic exotického. Spíš by mne některé ingredience nenapadlo do džusu nebo smoothie použít. Rosemary odšťavňuje nebo mixuje česnek, fíky, granátová jablka, brokolici, ředkvičky, papriky, batáty, pampeliškové listy, kedlubnové lístky, červené nebo bílé zelí, pórek, artyčoky, chřest, spirulinu, chlorellu, matcha čaj, maca prášek, kurkumu, kardamom, kajenský pepř extrakt z ostropestřce, jablečný ocet, gel z aloe vera, lněný olej a spoustu bylinek: meduňku, petržel, mátu, rozmarýn, tymián, koriandr, šalvěj, oregano... Na rozdíl od většiny ostatních knih na trhu, které se zabývají džusy a smoothies, obsahuje "Juice" poměrně málo receptů, v nichž se používá pouze ovoce, což je z hlediska obsahu fruktózy i vlivu na hladinu krevního cukru velmi přínosné.
Velmi často se používá listová zelenina, a to i druhy, které u nás na trhu nejsou úplně obvyklé, třeba toskánská kapusta cavolo nero nebo kadeřávek, ale v přehledu surovin jsou pro ně uvedeny možné alternativy, případně člověk prostě nahradí jedno zelené lupení jiným, které zrovna má k dispozici. Stejně jde primárně o využití obsaženého chlorofylu.
Knížka je moc hezky graficky vyvedená a autorka se elegantně vyhnula uvádění samostatných fotografií u jednotlivých drinků - z vlastní zkušenosti vím, že některé nejsou (hlavně svojí barvou) nijak fotogenické.
Juice je inspirativní knížka a každý, kdo si džusy nebo smoothies občas připravuje, v ní najde hodně neotřelých nápadů. A ten, koho tahle vášeň zatím míjí, možná při prohlížení receptů dostane chuť třeba na smoothie "Každodenní pohoda" (banán, cuketa, maliny, dýňová semínka, maca prášek), který by díky obsahu tryptofanu měl dodat dobrou náladu a zajistit kvalitní spánek. K jeho výrobě postačí obyčejný mixér! (A maca se koneckonců může vynechat.)
Knížku "Juice" vydává nakladatelství Beta Dobrovský v říjnu 2015.