Jemný tvarohový dort s lesním ovocem
Opravdu rychlý dezert, jen mu pak je potřeba dát čas v lednici, aby ztuhl. Když zrovna nejsou k dispozici čerstvé borůvky, používám do něj směs zmrazeného lesního ovoce (např. Lidl, Makro nebo Tesco, ve jméně je většinou variace na Black Forest Fruit). Tahle směs má tu výhodu, že i když je chuťovým vyzněním spíš dokysela, tak nepotřebuje moc cukru (ale výslednou tvarohovo-ovocnou směs stejně doporučuji před zatuhnutím ochutnat a případně chuťově dotáhnout - v závislosti na použitém ovoci buď další trochou cukru, nebo naopak pár kapkami citronové šťávy). Navíc tam je i hodně tmavých druhů, které mají vysoký obsah antioxidantů. Místo hnědého cukru můžete použít cokoli jiného - med, čekankový nsbo javorový sirup ap.
Potřebujeme:
- 500g (2 vaničky) netučného tvarohu
- 200g cream cheese (v receptu použita Goldessa Cream Cheese Light, Lidl)
- 200g netučného bílého řeckého jogurtu (Milko nebo Skyr)
- 60g třtinového cukru
- 500g borůvek nebo jiného bobulovitého ovoce, čerstvého či zmrazeného
- 30g práškové želatiny nebo agaru (používám želatinu DrOetker)
- 150g dětských piškotů - pro celiaky piškoty bezlepkové - ty bývají většinou z kukuřičné mouky a vyrábí je například firma Extrudo. Piškoty je možné i úplně vynechat.
Postup:
- Pokud používáme zmrazené ovoce, tak ho v dostatečném předstihu vyndáme z mrazáku, aby stihlo povolit.
- Ovoce a cukr rozmixujeme, nemusí to být úplně najemno.
- K ovoci přidáme tvaroh, jogurt a krémový sýr a promícháme do hladké směsi.
- Formu (nejlépe na srnčí hřbet, nebo třeba na bábovku) vyložíme mikrotenovou fólií.
- Do formy v rovnoměrné vrstvě vysypeme piškoty. Nemá moc cenu se s nimi vyskládávat, protože po zalití tvarohovo-ovocnou směsí, která je poměrně řídká, si stejně udělají, co chtějí :)
- V troše vody (stačí cca 100ml) rozpustíme želatinu/agar a prohřejeme (podle návodu). Krystalky se musí rozpustit, ale tekutina by neměla projít varem.
- Želatinu přimícháme do tvarohu s ovocem a výsledek nalijeme do formy.
- Dortík necháme v chladu ztuhnout, nejlépe v lednici přes noc.
Výživové hodnoty na 100g :
Kcal: 108, bílkoviny: 8,6g, sacharidy: 13,7g, z toho cukry: 8,2g, tuky: 1,2g