Jarní nádivka
Do téhle podoby krystalizoval v naší rodině recept na velikonoční nádivku několik let. Je to relativně rychlé a velmi vděčné jídlo, dobré teplé i zastudena. A na rozdíl od těch úplně klasických nádivek je v téhle verzi poměrně dost bílkovin (víc než sacharidů), takže kus si klidně můžete dát i k večeři. Výběr ani poměr jednotlivých ingrediencí není potřeba úplně přesně dodržet - namísto rohlíků se dá použít například toastový, případně nějaký bezlepkový chléb, experimentovat můžete s použitým druhem masa (nebo udělat bezmasou verzi) a zelené lupení použijte podle svých momentálních možností (v klasické verzi by měly být mladé kopřivy). Do nádivky přidávám poměrně dost česneku - hezky přidá na výsledné chuti.
Množství surovin i doba pečení jsou pro formu o velikosti cca 33*21 cm.
Potřebujeme:
- 4 obyčejné rohlíky (pro bezlepkovou variantu nějaké nadýchanější bezlepkové pečivo, cca 150-200g)
- 300 g krůtích nebo kuřecích prsou, případně libového vepřového, nakrájeného na menší kousky
- 15ml oleje, případně sádla
- 1 velká cibule (cca 100g), nakrájená na kostičky
- 350g menších pevných žampionů
- 100g zauzené, ne moc prorostlé šunky nebo slaniny (já většinou používám schwarzwaldsou šunku)
- 100g sýra (například Madeland Light), nahrubo nastrouhaného
- cca 70g špenátu, ideálně v biokvalitě (tlusté stonky olámat, velké listy natrhat na kousky)
- cca 50g rukoly
- cca 50g zelené natě z jarní cibulky, nastříhané na kousky
- palice česneku, ale podle chuti klidně i víc, štiplavost se z velké části vypeče
- zelená petrželka nebo jiné bylinky podle chuti (já přidávám trochu čerstvého rozmarýnu)
- 300ml vývaru, třeba zeleninového DM BIo
- 3 velká vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup:
- Začneme předehřívat troubu na 180°C.
- Den předem nakrájíme rohlíky na menší kousky. Pokud chceme použít čerstvé, tak je dáme usušit do trouby (60°C, cca hodinu).
- Cibuli chvilku restujeme na oleji, potom přisypeme kousky masa, promícháme a opečeme tak, že maso bude skoro hotové (stačit by mělo cca 3-5 minut). Odložíme do mísy, ve které postupně smícháme všechny ingredience (neboli měla by být docela velká).
- Žampiony nakrájíme na kousky, v kastrolu podlijeme trochou vroucí vody a chvilku bez pokličky podusíme, aby pustily přebytečnou tekutinu (kterou nepoužijeme). Scedíme a přidáme k masu.
- Pekáček vymažeme tukem, ideální je sádlo nebo ghí. Ale stačí jen malý kousek.
- Plátky sušené šunky nakrájíme/nastříháme na menší kousky a spolu se všemi zeleným ingrediencemi přidáme do mísy.
- Přimícháme prolisovaný česnek.
- Sýr nahrubo nastrouháme a přibližně dvě třetiny přimícháme do těsta.
- Kousky rohlíků přelijeme vývarem, necháme nasáknout a přidáme ke všemu ostatnímu.
- Z vajec oddělíme žloutky, přimícháme do těsta. Výslednou hmotu podle chuti případně dosolíme a připepříme. Ale se solí je potřeba nakládat obezřetně - většinou není vůbec potřeba ji přidávat - trochu soli je ve vývaru, a chuť nádivky taky hodně prohloubí přidaný česnek i sýr. Já většinou nesolím.
- Z bílků ušleháme sníh a zlehka vmícháme k ostatnímu.
- Výslednou hmotu rovnoměrně rozetřeme do pekáčku a posypeme zbylým sýrem.
- Pečeme přibližně 40 minut - sýr na povrchu by měl hezky zezlátnout.
Výživové hodnoty na 100g výsledku:
Kcal: 125, bílkoviny: 11,3g, sacharidy: 9,8g, z toho cukry: 0,7g, tuky: 4,1g