Jarní nádivka

Do téhle podoby krystalizoval v naší rodině recept na velikonoční nádivku několik let. Je to relativně rychlé a velmi vděčné jídlo, dobré teplé i zastudena. A na rozdíl od těch úplně klasických nádivek je v téhle verzi poměrně dost bílkovin (víc než sacharidů), takže kus si klidně můžete dát i k večeři. Výběr ani poměr jednotlivých ingrediencí není potřeba úplně přesně dodržet - namísto rohlíků se dá použít například toastový, případně nějaký bezlepkový chléb, experimentovat můžete s použitým druhem masa (nebo udělat bezmasou verzi) a zelené lupení  použijte podle svých momentálních možností (v klasické verzi by měly být mladé kopřivy). Do nádivky přidávám poměrně dost česneku - hezky přidá na výsledné chuti.

Množství surovin i doba pečení jsou pro formu o velikosti cca 33*21 cm.

Potřebujeme:

  • 4 obyčejné rohlíky (pro bezlepkovou variantu nějaké nadýchanější bezlepkové pečivo, cca 150-200g)
  • 300 g krůtích nebo kuřecích prsou, případně libového vepřového, nakrájeného na menší kousky
  • 15ml oleje, případně sádla
  • 1 velká cibule (cca 100g), nakrájená na kostičky
  • 350g menších pevných žampionů
  • 100g zauzené, ne moc prorostlé šunky nebo slaniny (já většinou používám schwarzwaldsou šunku)
  • 100g sýra (například Madeland Light), nahrubo nastrouhaného
  • cca 70g špenátu, ideálně v biokvalitě (tlusté stonky olámat, velké listy natrhat na kousky)
  • cca 50g rukoly
  • cca 50g zelené natě z jarní cibulky, nastříhané na kousky
  • palice česneku, ale podle chuti klidně i víc, štiplavost se z velké části vypeče
  • zelená petrželka nebo jiné bylinky podle chuti (já přidávám trochu čerstvého rozmarýnu)
  • 300ml vývaru, třeba zeleninového DM BIo 
  • 3 velká vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup:

  1. Začneme předehřívat troubu na 180°C.
  2. Den předem nakrájíme rohlíky na menší kousky. Pokud chceme použít čerstvé, tak je dáme usušit do trouby (60°C, cca hodinu).
  3. Cibuli  chvilku restujeme na oleji, potom přisypeme kousky masa, promícháme a opečeme tak, že maso bude skoro hotové (stačit by mělo cca 3-5 minut). Odložíme do mísy, ve které postupně smícháme všechny ingredience (neboli měla by být docela velká).
  4. Žampiony nakrájíme na kousky, v kastrolu podlijeme trochou vroucí vody a chvilku bez pokličky podusíme, aby pustily přebytečnou tekutinu (kterou nepoužijeme). Scedíme a přidáme k masu.
  5. Pekáček vymažeme tukem, ideální je sádlo nebo ghí. Ale stačí jen malý kousek.
  6. Plátky sušené šunky nakrájíme/nastříháme na menší kousky a spolu se všemi zeleným ingrediencemi přidáme do mísy.
  7. Přimícháme prolisovaný česnek. 
  8. Sýr nahrubo nastrouháme a přibližně dvě třetiny přimícháme do těsta.
  9. Kousky rohlíků přelijeme vývarem, necháme nasáknout a přidáme ke všemu ostatnímu.
  10. Z vajec oddělíme žloutky, přimícháme do těsta. Výslednou hmotu podle chuti případně dosolíme a připepříme. Ale se solí je potřeba nakládat obezřetně - většinou není vůbec potřeba ji přidávat - trochu soli je ve vývaru, a chuť nádivky taky hodně prohloubí přidaný česnek i sýr. Já většinou nesolím.
  11. Z bílků ušleháme sníh a zlehka vmícháme k ostatnímu. 
  12. Výslednou hmotu rovnoměrně rozetřeme do pekáčku a posypeme zbylým sýrem.
  13. Pečeme přibližně 40 minut - sýr na povrchu by měl hezky zezlátnout.

Výživové hodnoty na 100g výsledku:

Kcal: 125, bílkoviny: 11,3g, sacharidy: 9,8g, z toho cukry: 0,7g, tuky: 4,1g