Jahodové smoothie s chia
Jahody s jogurtem děláme doma od nepaměti, je to ta nejjednodušší úprava hned po jahodách snědených jen tak. Přidáním chia semínek trošku zvýšíme obsah bílkovin a zdravých tuků (hlavně nenasycených omega-3). A když namísto Hollandie použijeme stejné množství bílého řeckého jogurtu Milko, případně bílého Skyru, stoupne obsah bílkovin na dvojnásobek, asi 22g, což pro drobnější a ne moc sportující dámu představuje skoro třetinu její doporučené denní dávky této makroživiny. Tyhle jogurty jsou ale hodně husté, takže pokud výsledné smoothie budete chtít pít, a ne jíst lžičkou, bude potřeba přidat asi deci vody hned při přípravě.
Potřebujeme (na jednu velkou, nebo 2 malé porce):
- 200g zralých sladkých jahod
- 200g jogurtu (např. Hollandie)
- 10g chia semínek
- případně trochu (cca 5g) cukru, medu nebo javorového či čekankového sirupu na dotažení chuti, speciálně pokud máte ne úplně zralé jahody
Postup:
- Jahody a jogurt rozmixujte a podle chuti případně přislaďte.
- Přimíchejte (už nemixujte) chia semínka.
- Pokud budete smoothie pít hned, pijte. Pokud ho budete někam přenášet, přilijte cca deci vody nebo třeba kokosového mléka, protože chia do sebe umí natáhnout opravdu hodně tekutiny a místo smoothie byste měli pudink (nic proti chia pudinku!).
Výživové hodnoty na 1 (velkou) porci:
Kcal: 273, bílkoviny: 11g, sacharidy: 26,6g, z toho cukry: 20,3g, tuky: 10g