P1050675.jpgJahelník

Jáhly nasladko vařívala moje babička - buď jen jako kaši, nebo je zapékala se švestkami jako jahelník. Její recept, bohužel, nemám zapsaný, musela jsem zapátrat v paměti. Nevím, jak by se výsledek mého snažení srovnával s tím babiččiným originálem, ale je to poměrně rychlé a dobré. Navíc lehce stravitelné - kvůli relativně vysokému obsahu sacharidů nejlépe jako snídaně nebo oběd.

Jáhly jsou jednou z našich tradičních surovin, z prosa dělali placky, kaše nebo polévky už staří Slované. Teď se o nich zase začíná víc mluvit, protože jsou přirozeně bezlepkové  a patří mezi nejméně alergizující potraviny. Navíc, na rozdíl od ostatních obilnin, působí na tělo mírně zásadotvorně. Z minerálních látek v jáhlách najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2. Někdo by se možná zalekl vyššího množství sacharidů, přítomná vláknina však snižuje výsledný glykemický index, jehož hodnota je v rozmezí 55 – 60. Jáhly obsahují i poměrně dost tuku, přes 4g na 100g (obiloviny a luštěniny ho mají průměrně okolo 2 gramů) - proto je potřeba neskladovat je příliš dlouho, aby nežlukly.

Potřebujeme:

  • 250g jahel
  • 200ml mléka (kravského nebo rostlinného)
  • 4 vejce
  • 50g agávového nebo čekankového sirupu, případně medu nebo jiného sladidla
  • skořici 
  • (vypeckovaný) švestkový kompot v lehkém sirupu (680g) 
  • 20g másla
  • 50g mandlí, oloupaných a ideálně rozloupaných na půlky, evt nahrubo nasekaných

Postup:

  1. Jáhly spaříme vroucí vodou a slijeme ji. Zalijeme mlékem a přivedeme k varu. Potom plamen ztlumíme, přiklopíme pokličkou a chvilku vaříme, než se mléko vsákne. Potom přilijeme všechnu šťávu z kompotu, promícháme a dále vaříme, celkem cca 15 minut. Už na vypnuté plotýnce necháme pod pokličkou dojít přibližně dalších 10 minut. 
  2. Předehřejeme troubu na 180°C, menší pekáček (cca 21*31 cm) vyložíme pečicím papírem nebo fólií, případně lehce vymažeme tukem.
  3. Postupně rozklepneme všechna vajíčka a oddělíme žloutky a bílky.
  4. Do vychladlých jahel vmícháme žloutky, skořici podle chuti a sladidlo.
  5. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme do jahelné směsi.
  6. Na dno pekáčku rozprostřeme polovinu jahel, poklademe polovinami švestek a zakryjeme dhuhou půlkou těsta. Povrch poprášíme další skořicí a poklademe vločkami másla a půlkami mandlí.
  7. Pečeme při 180°C přibližně 40 minut.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 179, bílkoviny: 5,7g, sacharidy: 27,6g, z toho cukry: 13,3g, tuky: 6,2, z toho nenasycené MK: 1,7g

Poznámka: Jak už jsem psala u jiných receptů i v samostatném hesle tady, agávový sirup obsahuje průmyslově zpracovanou fruktózu, kterou tělo metabolizuje odlišně od sacharózy a přednostně ji v játrech přeměňuje na tuk. Současně je ale fruktóza výrazně sladivější než třeba cukr a v receptu agávového sirupu používám opravdu jen trochu. Kdo by ale s fruktózou přeci jen měl problém, může ji nahradit například třtinovým cukrem. Bude ale potřeba přidat ho asi trochu víc, čímž bude ovlivněna i výživová hodnota výsledného jahelníku.