Jablkový závin s tvarohem, oříšky a skořicí
Jablečný závin z listového těsta, klasika. Použila jsem kupované listové těsto - samozřejmě by bylo lepší připravit si ho doma, ale ani to kupované nemusí být špatné - jen je třeba zkontrolovat složení, protože některá hotová těsta by mohla obsahovat částečně ztužené tuky, zdroj transmastných nenasycených kyselin, které rozhodně neprospívají zdraví - mohou zvyšovat hladinu cholesterolu a mají negativní vliv na srdečně-cévní systém. O kupovaných listových těstech jsem psala tady. Listové těsto, to je jen mouka, tuk, trocha soli a octa, případně citronové šťávy. Rozhodně nejde o žádnou superpotravinu, nicméně množství těsta v poměru k množství zdravé náplně s minimem cukru je, myslím, z výživového hlediska přijatelné.
Použila jsem netučný tvaroh, je plný vápníku. Vápník se lépe vstřebává v kombinaci s tukem, toho ale dodáváme dostatek jednak v těstu, jednak ve vaječných žloutcích. Tvaroh navíc významně zvýší množství obsažených bílkovin, čímž dojde i ke snížení glykemického indexu.
Použitý knackebrot byl tak trochu z nouze ctnost - bála jsem se, aby jablka nepustila moc šťávy, která by závin zespodu mohla podmáčet, takže jsem je potřebovala něčím podsypat. Lehce slaná chuť knackebrotu závinu rozhodně neubrala na chuti, a ještě jsme ho obohatili o trochu vlákniny. Použít se ale dá i tradiční strouhanka, případně trocha nadrcených piškotů.
Potřebujeme:
- 270g balíček vyváleného listového těsta (když budete mít výrazně jinou gramáž těsta, tak přizpůsobte množství použitých surovin)
- 400g jablek, nakrájených na cca 3mm tlusté drobnější plátky (nejlépe to jde struhadlem mandolínou)
- citronovou šťávu podle chuti
- 400g netučného měkkého tvarohu (případnou syrovátku slijte)
- 2 vejce
- 30+10g cukru, nejlépe třtinového
- 40+10g lískových oříšků, podrcených
- 30g knackebrotu (ne moc slaného)
- skořici podle chuti
Postup:
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Roličku těsta rozvineme a spolu s pečícím papírem umístíme na plech.
- Do mísy rozklepneme vajíčka, jeden žloutek odložíme stranou do hrnečku (poslouží na pomazání závinu).
- K vejcím pridáme 30g cukru a tvaroh a směs dohladka promícháme.
- Plátky jablek zakapeme citronovou šťávou - její množství volíme podle chuti jablek - čím sladší, tím víc citronu.
- Knackebrot nadrtíme na hrubší drobenku. Dobře to jde v hmoždíři, případně válečkem na těsto (v tomto případě je lepší dát plátky do mikrotenového sáčku).
- Do středového pruhu těsta rovnoměrně nasypeme rozdrcený knackebrot a na něj poklademe asi třetinu jablečných plátků. Posypeme skořicí a cca 20g drcených oříšků a navrch naneseme polovinu tvarohové směsi. Pokračujeme opět jablky, skořicí, 20g oříšků a druhou půlkou tvarohu. Poslední vrstvu tvoří jablka a ještě trocha skořice.
- Teď musíme spojit volné konce těsta. Použitý 270g balíček do sebe množství nádivky pojme, ale okraje těsta se pravděpodobně překryjí jen poměrně úzkým švem. To by ale nemělo vadit, těsto je relativně lepivé a když spoj ještě zpevníme prsty, neměl by při pečení povolit. Nakonec utěsníme i oba konce právě vzniklého válečku.
- Smícháme zbylých 10g cukru a trochu skořice. Závin potřeme schovaným žloutkem, posypeme 10g drcených oříšků a zaprášíme skořicovým cukrem.
- Vložíme do rozpálené trouby a pečeme zhruba 30 minut. Pokud by těsto zezlátlo dříve, překryjeme závin pečicí fólií, papírem nebo alobalem.
- Pokud jablka při pečení pustí šťávu, která vyteče na plech, je dobré ji odsát kuchyňskou utěrkou nebo ubrouskem.
- Po upečení závin necháme trochu vychladnout. Nejlepší je ještě teplý - křupavá kůrka se skořicovým cukrem a oříšky je docela návyková. Ale výborný je i zastudena, ideálně k snídani.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 209, bílkoviny: 7,8g, sacharidy: 22,5g, z toho cukry: 9,9g, tuky: 9,5, z toho nasycené MK: 3,7g