Jablečný koláč
Koláč na způsob francouzského tarte aux pommes. Bez úhony na kvalitě můžeme použít jenom pohankovou mouku, koláč pak bude přirozeně bezlepkový. Moukou můžeme nahradit i přidaný proteinový prášek - použila jsem ho hlavně kvůli zvýšení obsahu bílkovin, a jeho lehká vanilková příchuť těstu docela pomohla. Plátky jablek je možné naaranžovat podle libosti, vždy by se ale měly překrývat. Recept je počítán na kulatou formu o průměru 24 cm.
Potřebujeme (na 4 porce):
- 50g pohankové mouky
- 50g celozrnné špaldové mouky
- 30g proteinového prášku (např. Wellmix sport protein 90 vanilka, Rossman drogerie)
- 100g krémového sýra (např. Goldessa Cream cheese light nebo Philadelphia Light)
- 30g másla
- špetka soli
- 20g agávového nebo čekankového sirupu, případně medu
- skořice
- 500g jablek
- citronovou šťávu podle chuti
- 50g citronové nebo meruňkové marmelády
- 15ml calvadosu
Postup:
- 200g jablek oloupáme, rozkrájíme na kousky, a se skořicí a trochou vody podusíme na hustší kaši, v níž ještě zůstanou malé kousky jablek. Dochutíme citronovou šťávou.
- Z mouky, proteinového prášku, krémového sýra, másla a soli vypracujeme tužší těsto a dáme odpočinout cca na hodinu do lednice.
- Předehřejeme troubu na 185°C.
- Zbylá jablka včetně slupky nakrájíme na přibližně půlcentimetrové (nebo slabší) plátky. Zakápneme citronem.
- Do kulaté koláčové formy rovnoměrně rozprostřeme těsto (nejlíp to jde rukou) a uděláme lehce zvýšený okraj.
- Těsto potřeme rozvařenými jablky a poklademe plátky jablek - postupujeme od kraje ke středu.
- Pečeme přibližně 30 minut při 185°C.
- Mezitím si v misce vymícháme marmeládu, calvados a vodu do řidší kašičky.
- Po 30 minutách koláč vytáhneme, rovnoměrně potřeme marmeládou a dopékáme cca 10 minut při 160°C.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 195, bílkoviny: 7,1g, sacharidy: 29,1g, z toho cukry: 15,7g, tuky: 5,2g
Výživové hodnoty na 1 porci (ze 4):
Kcal: 327, bílkoviny: 12g, sacharidy: 48,7g, z toho cukry: 26,3g, tuky: 8,7g