Jablečný koláč

Koláč na způsob francouzského tarte aux pommes. Bez úhony na kvalitě můžeme použít jenom pohankovou mouku,  koláč pak bude přirozeně bezlepkový. Moukou můžeme nahradit i přidaný proteinový prášek - použila jsem ho hlavně kvůli zvýšení obsahu bílkovin, a jeho lehká vanilková příchuť těstu docela pomohla. Plátky jablek je možné naaranžovat podle libosti, vždy by se ale měly překrývat. Recept je počítán na kulatou formu o průměru 24 cm.

Potřebujeme (na 4 porce):

  • 50g pohankové mouky
  • 50g celozrnné špaldové mouky
  • 30g proteinového prášku (např. Wellmix sport protein 90 vanilka, Rossman drogerie)
  • 100g krémového sýra (např. Goldessa Cream cheese light nebo Philadelphia Light)
  • 30g másla
  • špetka soli
  • 20g agávového nebo čekankového sirupu, případně medu 
  • skořice
  • 500g jablek
  • citronovou šťávu podle chuti
  • 50g citronové nebo meruňkové marmelády
  • 15ml calvadosu

Postup:

  1. 200g jablek oloupáme, rozkrájíme na kousky, a se skořicí a trochou vody podusíme na hustší kaši, v níž ještě zůstanou malé kousky jablek. Dochutíme citronovou šťávou.
  2. Z mouky, proteinového prášku, krémového sýra, másla a soli vypracujeme tužší těsto a dáme odpočinout cca na hodinu do lednice.
  3. Předehřejeme troubu na 185°C.
  4. Zbylá jablka včetně slupky nakrájíme na přibližně půlcentimetrové (nebo slabší) plátky. Zakápneme citronem.
  5. Do kulaté koláčové formy rovnoměrně rozprostřeme těsto (nejlíp to jde rukou) a uděláme lehce zvýšený okraj. 
  6. Těsto potřeme rozvařenými jablky a poklademe plátky jablek - postupujeme od kraje ke středu.
  7. Pečeme přibližně 30 minut při 185°C.
  8. Mezitím si v misce vymícháme marmeládu, calvados a vodu do řidší kašičky.
  9. Po 30 minutách koláč vytáhneme, rovnoměrně potřeme marmeládou a dopékáme cca 10 minut při 160°C.

 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 195, bílkoviny: 7,1g, sacharidy: 29,1g, z toho cukry: 15,7g, tuky: 5,2g

Výživové hodnoty na 1 porci (ze 4):

Kcal: 327, bílkoviny: 12g, sacharidy: 48,7g, z toho cukry: 26,3g, tuky: 8,7g