Hummus z bílých fazolí s brusinkami

Tohle jídlo má trochu smutnou historii. V Brně (možná ještě pořád) existuje taková polo-bytová restaurace s názvem Minimalistische Feste Gruppe. Založil ji Petr Hurník, pán, který učil řadu let na Fakultě architektury VUT v Brně a na starší kolena si takto asi splnil jeden ze svých snů. V MFG je otevřená kuchyně a několik stolků, vaří se každý den pár jídel z momentálně dostupných surovin, k tomu dobré víno. Pan Hurník do svojí restaurace dojížděl z Kamenné čtvrti na kole. No a minulý týden (duben 2016) objížděl auto, to nečekaně otevřelo dveře, cyklistu srazilo a ten později podlehl zranění hlavy. Recept na tento ne úplně tradiční hummus jsem objevila právě na facebooku MFG. Nevím, jestli ho tam kdy servírovali, ale je moc dobrý a kdykoli ho budu dělat, vzpomenu si na někoho, s kým už se asi nikdy nesetkám.  

Potřebujeme (cca na pět porcí):

  • 400g bílých fazolí (buď okapaných z konzervy, nebo předem uvařených)
  • asi 100ml vody
  • 50g sezamové pasty tahini (k dostání třeba v TESCu, v CountryLife, v arabských obchodech nebo DM)
  • sůl
  • šťávu z 1 citronu
  • čerstvý rozmarýn podle chuti (já jsem použila asi 30 jehliček)
  • 50g sušených brusinek
  • případně olivový olej (ne moc výrazné chuti) k podávání

Postup:

  1. Rozmarýn nasekáme na drobno a ideálně ho ještě pomačkáme v hmoždíři na koření.
  2. Fazole, tahini, rozmarýn a část vody rozmixujeme do hladké pasty, podle potřeby přiléváme vodu.
  3. Do hotového vmícháme posekané sušené brusinky a ochutíme citronovou šťávou a solí. 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 122, bílkoviny: 5,1g, sacharidy: 12,7g, z toho cukry: 5,4g, tuky: 4,4g