Hráškový krém s mátou


Bleskově hotová polévka z doslova pár surovin, které asi normálně máte doma (aspoň u nás je zmrazený hrášek jednou z mrazákových stálic). Možná jen ta máta - ale většinou se dá koupit v květináčku běžně v supermarketu, třeba si ji sami pěstujete nebo máte zamrazenou od léta. Polévka se ale přinejhorším dá udělat i bez máty,  i tak je dobrá. A v jedné porci navíc dodá půlku doporučeného denního množství vlákniny. 

Potřebujeme:

  • 400g zmrazeného hrášku
  • 15g másla
  • čerstvou mátu a sůl podle chuti

Postup:

  1. Pokud si včas vzpomeneme, necháme hrášek pomalu povolit v lednici, případně tak hodinku za pokojové (respektive spíš kuchyňské) teploty. Příprava pak bude rychlejší a úbytek vitamínů i barvy menší.
  2. Hrášek zalijeme vroucí vodou a přivedeme k varu. Pokud jsme ho stihli předem rozmrazit, tak ho necháme jen krátce prohřát a hned odstavíme. Pokud zpracováváme zmrazený, tak ho povaříme doměkka - stejně to ale bude trvat jen pár minut. Vody dáme jen tolik, aby hrášek byl ponořený.
  3. Stranou odložíme cca tři lžíce hrášku a odlijeme část vody (tou polévku nakonec naředíme na požadovanou hustotu).
  4. Přidáme máslo a mátu a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
  5. Vrátíme zpět celý hrášek a je-li výsledek příliš hustý, naředíme částí odložené vody.
  6. Servírujeme - krém můžeme nechat jen takto čistý, nebo ho přizdobíme trochou smetany, uzeným lososem, šunkou či opečenou slaninou - podle chuti i momentálních možností.

 

Výživové hodnoty na 1 porci ze dvou:

Kcal: 221, bílkoviny: 10,9g, sacharidy: 30,6g, z toho cukry: 17,5g, tuky: 6,8g, vláknina: 15g

Výživové hodnoty na 1 porci ze tří:

Kcal: 147, bílkoviny: 7,2g, sacharidy: 20,4g, z toho cukry: 11,7g, tuky: 4,5g, vláknina: 10g