Hráškový krém s mátou
Bleskově hotová polévka z doslova pár surovin, které asi normálně máte doma (aspoň u nás je zmrazený hrášek jednou z mrazákových stálic). Možná jen ta máta - ale většinou se dá koupit v květináčku běžně v supermarketu, třeba si ji sami pěstujete nebo máte zamrazenou od léta. Polévka se ale přinejhorším dá udělat i bez máty, i tak je dobrá. A v jedné porci navíc dodá půlku doporučeného denního množství vlákniny.
Potřebujeme:
- 400g zmrazeného hrášku
- 15g másla
- čerstvou mátu a sůl podle chuti
Postup:
- Pokud si včas vzpomeneme, necháme hrášek pomalu povolit v lednici, případně tak hodinku za pokojové (respektive spíš kuchyňské) teploty. Příprava pak bude rychlejší a úbytek vitamínů i barvy menší.
- Hrášek zalijeme vroucí vodou a přivedeme k varu. Pokud jsme ho stihli předem rozmrazit, tak ho necháme jen krátce prohřát a hned odstavíme. Pokud zpracováváme zmrazený, tak ho povaříme doměkka - stejně to ale bude trvat jen pár minut. Vody dáme jen tolik, aby hrášek byl ponořený.
- Stranou odložíme cca tři lžíce hrášku a odlijeme část vody (tou polévku nakonec naředíme na požadovanou hustotu).
- Přidáme máslo a mátu a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
- Vrátíme zpět celý hrášek a je-li výsledek příliš hustý, naředíme částí odložené vody.
- Servírujeme - krém můžeme nechat jen takto čistý, nebo ho přizdobíme trochou smetany, uzeným lososem, šunkou či opečenou slaninou - podle chuti i momentálních možností.
Výživové hodnoty na 1 porci ze dvou:
Kcal: 221, bílkoviny: 10,9g, sacharidy: 30,6g, z toho cukry: 17,5g, tuky: 6,8g, vláknina: 15g
Výživové hodnoty na 1 porci ze tří:
Kcal: 147, bílkoviny: 7,2g, sacharidy: 20,4g, z toho cukry: 11,7g, tuky: 4,5g, vláknina: 10g