Gorgonzoloví šneci
Drobné a moc dobré slané pečivo, které vypadá efektně a přitom s ním není moc práce. Ovšem těch malých kousků by se najednou nemělo sníst moc, a to kvůli relativně vysokému obsahu nasycených tuků (cca polovina obsažených tuků jsou tuky nasycené) - podle doporučení WHO bychom při denním příjmu 1.800 kcal měli zkonzumovat maximálně 20g nasycených mastných kyselin. Použité listové těsto je kupované - chlazené a rozválené na pečícím papíru (který, mj., zamezuje osychání). Správné listové těsto se připravuje trpělivým hnětením a překládáním směsi mouky (a vody) a másla v poměru 1:1. Většina kupovaných listových těst máslo vůbec neobsahuje - je nahrazeno rostlinnými tuky. Pokud jsou kvalitní, tj. neztužené procesem hydrogenace, neměly by obsahovat žádné tzv. transmastné kyseliny (které naopak přirozeně obsahuje mléčný tuk v másle). Podle testu listových těst, který v září 2014 provedl časopis dTest, je většina listových těst na trhu z hlediska obsahu transmastných kyselin zcela v pořádku. Výjimku tvoří výrobky firmy Sláma a mražené těsto od Nowaca s názvem Dobroty babičky Kláry. dTest rovněž doporučuje kupovat těsta rozválená a pouze chlazená.
Více o transmastných tucích zatím viz článek "Je máslo zdravé?" v sekci "Zajímavosti o zdraví a výživě".
Potřebujeme (na cca 150 malých kousků):
- balení listového těsta (zde použito Wewalka, 330g)
- 200g Gorgonzoly (podle chuti pikantní nebo jemné; v receptu použita Lovilio Picante, Lidl)
- 50g sekaných vlašských ořechů
Postup:
- Gorgonzolu nastrouháme na hrubém struhadle. Docela se lepí - o něco snadněji to půjde, když ji cca na 20-30 minut dáme do mrazáku.
- Těsto rozbalíme a podélně rozřízneme na tři stejně široké pruhy (není žádná ostuda použít delší pravítko). Po celé délce pruhů narovnáme gorgonzolu a ořechy a rukou je hezky upěchujeme - viz obrázek nahoře.
- Vytvořené pruhy rozkrojíme napříč, aby se s nimi lépe manipulovalo - máme tedy celkem 6 pruhů.
- Jednotlivé pruhy pevně zavineme do roládek a dáme na cca 20 minut do mrazáku - je dobré je oddělit pečícím papírem. Když roládky lehce ztuhnou, dají se dobře krájet - pokud náhodou zmrznou úplně, je potřeba je nechat trochu povolit, jinak by se při krájení lámaly.
- Předehřejeme troubu na 220°C, na 2-3 plechy připravíme pečicí papír.
- Z mrazáku postupně vyndaváme jednotlivé roládky a ostrým nožem je napříč krájíme na kolečka - z jedné by jich mělo vzniknout přibližně 25.
- Pečeme v rozpálené troubě cca 10 minut, po pěti minuách můžeme teplotu stáhnout na 200°C, ale stejně je potřeba pečení hlídat a kolečka vyndat hned, jak svrchu lehce zezlátnou.
Výživové hodnoty na 100g pečiva:
Kcal: 557, bílkoviny: 16,2g, sacharidy: 31,4g, z toho cukry: 2,2g, tuky: 40,9g, z toho nasycené: 19,9g.
Výživové hodnoty na 1 kousek:
Kcal: 14,9, bílkoviny: 0,4g, sacharidy: 0,8g, z toho cukry: 0,1g, tuky: 1,1g, z toho nasycené: 0,5g.