Gnocchi se špenátem

Tenhle recept vznikl z nouze, protože se mi ke špenátu nechtělo dělat knedlíky a měla jsem doma balení čerstvých bramborových noků (lingvistická poznámka - nevím, jak gnocchi v češtině skloňovat, a nechávat je všude v prvním pádě vypadá divně, tak se omlouvám, že je skloňuju v českém přepisu). Je to rychlé a smetanové, a přitom tam žádná smetana není!

Potřebujeme (na 3-4 porce):

  • 500 g (čerstvých) bramborových noků, pro celiaky bezlepkových, koupit se dají třeba tady
  • 250g čerstvého špenátu, ideálně v biokvalitě (jde použít i zmrazený listový, toho tak 400g)
  • 200g balení cream cheese (v receptu použit Goldessa Cream cheese light, může být Philadelphia nebo Lučina)
  • 30g česneku (resp. podle chuti)
  • 50g bílé části jarní cibulky nebo cibule
  • 15 ml olivového oleje
  • evt. nahrubo nasekané vlašské ořechy k podávání

Postup:

  1. Přebereme a opereme špenát - odstraníme tuhé řapíky a velké listy natrháme na menší kousky.
  2. V cedníku špenát prolijeme větším množstvím vroucí vody a pak hned studenou, aby stačil zavadnout, ale uchoval si barvu.
  3. Ohřejeme si dostatečné množství vody na noky.
  4. Česnek oloupeme a polovinu nakrájíme na plátky, veškerou cibulku na kolečka a společně orestujeme na rozpáleném oleji ve větší pánvi nebo kastrolu.
  5. K česneku s cibulkou přidáme spařený špenát, promícháme a krátce prohřejeme. Potom přidáme cream cheese - teplem se postupně rozpustí a vytvoří úžasnou krémovou omáčku.
  6. Do špenátové směsi prolisujeme zbylý česnek (už nevaříme) a podle chuti osolíme, případně opepříme. Odložíme stranou a držíme v teple.
  7. Gnocchi uvaříme podle návodu, scedíme a přimícháme do omáčky.
  8. Podáváme buď jen tak (pak máme tři porce), nebo jako přílohu (pro čtyři). Na ozdobu a dochucení se hodí např. vlašské ořechy.

Výživové hodnoty na 1 porci ze tří:

Kcal: 402, bílkoviny: 15g, sacharidy: 63,1g, z toho cukry: 5,1g, tuky: 9,4g.

Výživové hodnoty na 1 porci ze čtyř:

Kcal: 302, bílkoviny: 11,2g, sacharidy: 47,4g, z toho cukry: 3,9, tuky: 7,1g.