Fenyklový salát s pomerančem a červenou cibulí

Vyzkoušet čerstvý fenykl v něčem jiném, než jako součást krůty s portským jsem se chystala už dlouho. Nakonec jsem ho zkombinovala do salátu s červenou cibulí a pomerančem, a od té doby už jsme ho v této úpravě měli několikrát.

Fenykl je u nás známý spíš jako koření - jeho semínka se přidávají do některých druhů chleba nebo vánočního cukroví, a taky se z nich vaří čaj proti nadýmání a kašli. Jako účinné látky v něm působí hlavně silice, které uvolňují hladké svalstvo, pomáhají uvolňovat hleny z horních cest dýchacích a působí zároveň dezinfekčně. Fenykl snižuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje činnost srdce, zuby, kosti, má protirakovinné účinky. V období kojení dokonce podporuje tvorbu mléka a navíc se do těla kojence dostávají látky zabraňující kolikám.

Potřebujeme (na cca 4 porce):

  • 2 pomeranče (cca 350g po oloupání)
  • 2 čerstvé fenykly (taky cca 350g)
  • 150g červené cibule
  • šťáva z jednoho citronu
  • 20g panenského olivového oleje
  • 20g hrubozrnné hořčice
  • sůl,, čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup:

  1. Oloupanou cibuli nakrájíme na klínky a pak příčně na proužky. Nejlépe v cedníku ji spaříme vroucí vodou, abychom ji částečně zbavili štiplavosti, a potom hned propláchneme vodou studenou, aby neztratila barvu a křehkost.
  2. Pomeranč rozdělíme na dílky a oloupeme z nich slabou blanku. Osvědčilo se mi nůžkami odstřihnout ten "spoj" uprostřed, pak už jde slupička dolů lehce. Jednotlivá filátka ještě rozlámeme na kousky.
  3. Z fenyklu odkrojme oschlé části a nakrájíme ho na tenké proužky. Zakapeme citronem.
  4. Vymícháme si zálivku z oleje, hořčice, soli, pepře a zbylé citronové šťávy a přidáme do mísy s cibulí, fenyklem a pomeranči. Vše spojíme dohromady a máme hotovo.

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 70, bílkoviny: 1,8g, sacharidy: 8,9g, z toho cukry: 5,8g, tuky: 2,9g.

Výživové hodnoty na 1 porci ze 4:

Kcal: 131, bílkoviny: 3,4g, sacharidy: 16,7g, z toho cukry: 10,8g, tuky: 5,4g.

Poznámka: Do salátu můžeme přimíchat pár černých oliv nakrájených na kolečka, případně sekané vlašské ořechy.