Fenyklový salát s pomerančem a červenou cibulí
Vyzkoušet čerstvý fenykl v něčem jiném, než jako součást krůty s portským jsem se chystala už dlouho. Nakonec jsem ho zkombinovala do salátu s červenou cibulí a pomerančem, a od té doby už jsme ho v této úpravě měli několikrát.
Fenykl je u nás známý spíš jako koření - jeho semínka se přidávají do některých druhů chleba nebo vánočního cukroví, a taky se z nich vaří čaj proti nadýmání a kašli. Jako účinné látky v něm působí hlavně silice, které uvolňují hladké svalstvo, pomáhají uvolňovat hleny z horních cest dýchacích a působí zároveň dezinfekčně. Fenykl snižuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje činnost srdce, zuby, kosti, má protirakovinné účinky. V období kojení dokonce podporuje tvorbu mléka a navíc se do těla kojence dostávají látky zabraňující kolikám.
Potřebujeme (na cca 4 porce):
- 2 pomeranče (cca 350g po oloupání)
- 2 čerstvé fenykly (taky cca 350g)
- 150g červené cibule
- šťáva z jednoho citronu
- 20g panenského olivového oleje
- 20g hrubozrnné hořčice
- sůl,, čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup:
- Oloupanou cibuli nakrájíme na klínky a pak příčně na proužky. Nejlépe v cedníku ji spaříme vroucí vodou, abychom ji částečně zbavili štiplavosti, a potom hned propláchneme vodou studenou, aby neztratila barvu a křehkost.
- Pomeranč rozdělíme na dílky a oloupeme z nich slabou blanku. Osvědčilo se mi nůžkami odstřihnout ten "spoj" uprostřed, pak už jde slupička dolů lehce. Jednotlivá filátka ještě rozlámeme na kousky.
- Z fenyklu odkrojme oschlé části a nakrájíme ho na tenké proužky. Zakapeme citronem.
- Vymícháme si zálivku z oleje, hořčice, soli, pepře a zbylé citronové šťávy a přidáme do mísy s cibulí, fenyklem a pomeranči. Vše spojíme dohromady a máme hotovo.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 70, bílkoviny: 1,8g, sacharidy: 8,9g, z toho cukry: 5,8g, tuky: 2,9g.
Výživové hodnoty na 1 porci ze 4:
Kcal: 131, bílkoviny: 3,4g, sacharidy: 16,7g, z toho cukry: 10,8g, tuky: 5,4g.
Poznámka: Do salátu můžeme přimíchat pár černých oliv nakrájených na kolečka, případně sekané vlašské ořechy.