Dýňový piškot
Dýňové pyré je populární hlavně v Americe, tam se prodává už hotové v plechovce a používá se na mnoho různých způsobů. Pyré si ale dá jednoduše vyrobit i doma - stačí upéct v troubě dýni, nejlépe hokkaidó, protože ta se nemusí ani loupat, a pak ji najemno rozmixovat (podrobnější popis třeba tady). Hotové pyré vydrží v lednici minimálně 4-5 dní (případně se dá zamrazit), a kromě tohohle úžasně vláčného a hezky vybarveného piškotu ho můžete použít třeba na smoothie nebo jím osladit domácí granolu. Ovšem dýně pečením ještě zesládne a pyré se dá jíst i jen tak samotné.
Tenhle piškot obsahuje relativně málo cukru, a díky tvarohové náplni i celkem dost vápníku. Můžete ho ale udělat i jen jako klasický piškot bez náplně, v téhle podobě je úžasně lehoučký, a přitom není suchý. případně je možné těsto naplnit do cukrářského pytlíku s širší hubičkou a udělat malé piškoty. V tomhle případě bude doba pečení kratší, cca 15-18 minut (po 10. minutě je troubu lepší hlídat).
Když budete mít pyré připravené v lednici, nezabere příprava tohoto receptu víc než 15 minut. Pro zjednodušení je možné sodu a koření nahradit sáčkem prášku do perníku.
Potřebujeme:
- 250g špaldové mouky - lze namíchat i půl na půl s celozrnnou. Pro bezlepkovou variantu lze použít pohankovou mouku, ale ne v celozrnné variantě.
- 6g sody
- 6g kypřícího prášku (použijeme-li celozrnnou mouku, je dobré na prášku trochu přidat)
- lžičku mleté skořice
- po půl lžičce mletého hřebíčku a zázvoru
- trošku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- špetku soli
- 3 velká vejce, žloutky a bílky oddělené
- 75g hnědého třtinového cukru (ideálně ovoněného vanilkovým luskem - nemáme-li, přidáme trochu vanilkové esence)
- 75g másla, povoleného na pokojovou teplotu
- 1 bílý řecký jogurt nebo Skyr (140g)
- 250g pyré z pečené dýně
- 250g netučného tvarohu
- 1 bílý řecký jogurt nebo Skyr (140g)
- 200g termizovaného krémového sýra, např. Goldessa Balance nebo Philadelphia Light
- 80g javorového sirupu
- případně dýňová semínka na ozdobu
Postup:
- Předehřejeme troubu na 175°C. Pekáček o rozměrech zhruba 21*31cm trochu navlhčíme a vyložíme pečicím papírem nebo fólií, případně vymažeme trochou tuku.
- Mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a veškeré koření smícháme ve větší míse.
- Do jiné mísy (případně food procesoru) vsypeme cukr, zalijeme třemi lžícemi vroucí vody a co nejlépe rozmícháme, aby se cukr rozpustil. Přidáme žloutky a vyšleháme do světlé pěny. Postupně zašleháme měkké máslo. Do hotového vmícháme 140g jogurtu a dýňové pyré.
- Tekutou dýňovou hmotu dohladka rozmícháme se sypkou směsí. Výsledkem je celkem husté těsto.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh a postupně lehce vmícháme do těsta.
- Vzniklou hmotu rovnoměrně rozprostřeme do připraveného pekáčku a vložíme do trouby.
- Pečeme při 175°C asi 25 minut, prvních 15 minut troubu pokud možno neotevíráme. Stupeň propečení zkontrolujeme špejlí nebo párátkem.
- Zatímco se peče korpus, připravíme jednoduchý krém: tvaroh a jogurt (oba s okapanou syrovátkou) vidličkou dohladka prošleháme s krémovým sýrem a javorovým sirupem.
- Hotový plát těsta necháme zcela vychladnout, potom ho naplocho rozřízneme. Protože jde o celkem velkou plochu, je lepší korpus nejdřív rozříznout na dva kusy, a naplocho rozříznout až ty.
- Tvarohovou náplň rovnoměrně namažeme na spodní část těsta, přiklopíme vrchní plát a zbytek náplně namažeme navrch. Ozdobíme třeba dýňovými semínky a necháme v chladu propojit a ztuhnout.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 182, bílkoviny: 8,6g, sacharidy: 23g, z toho cukry: 10,3g, tuky: 6,1g, vláknina 2,2g, vápník 58mg