Dýňový cheesecake
"Zdravější" variace na cheesecake. I po záměně některých surovin je moc dobrý, a pokud si pohrajete se zdobením, tak nebude pokulhávat ani estetický dojem. Použitá dýně hokkaido má tu výhodu, že tepelnou úpravou změkne i její slupka, takže ji není potřeba loupat. V receptu je použit datlový a agávový sirup, ale lze je nahradit stejným množstvím tekutějšího medu, případně cukrem nebo čekankovým sirupem. Při použití medu zůstanou výživové hodnoty víceméně nezměněny; cukru bude potřeba asi trochu víc (celkem cca 230g) a sám o sobě je kaloričtější - výživové hodnoty varianty s cukrem uvádím proto zvlášť. Čekankový sirup na energii naopak ubere a přidá nezanedbatelnou porci vlákniny inulinu. Kdo má rád zázvor, může do krému přidat trochu šťávy z čerstvě postrouhaného oddenku.
Potřebujeme (na dortovou formu o průměru cca 23cm):
- 150g ovesných vloček (pro bezlepkovou variantu třeba pohankových, případně rýžových nebo certifikovaných bezlepkových ovesných)
- 20g holandského kakaa
- 50g másla
- 50g datlového sirupu
- 100ml horké vody
- 500g dýně hokkaido, na kousky
- 3 vejce
- 30g kukuřičného škrobu
- 250g (vanička) nízkotučného tvarohu
- 200g (vanička) krémového sýra (v receptu je použita Philadelphia Light, použít se dá i třeba klasická Lučina)
- 2 lžičky skořice
- 140g agávového sirupu nebo medu, případně cca 100g čekankového sirupu
- případně šťáva z čerstvě nastrouhaného zázvoru, v množství podle chuti
Postup:
- Dýni rozpůlíme a vydlabeme semínka. Pokud si chceme vyhrát se zdobením, tak ostrým nožem odkrájíme z řezu slabé "hoblinky", a to včetně kontrastní slupky, promícháme s trochou agávového sirupu a dáme stranou. Zbylou dýni nakrájíme/nůžkami nalámeme na menší kostky a vaříme doměkka, stačí cca 15 minut.
- Z uvařené dýně slijeme vodu, tyčovým mixerem rozmixujeme najemno a dáme vychladit.
- Máslem slabě vymažeme dortovou formu. Pokud nemáme otevírací formu, tak je lepší formu navlhčit a vyložit pečicím papírem, aby se dort lépe vyndaval.
- Vločky pomeleme v robotu (ne úplně najemno), přidáme kakao a zalijeme vroucí vodou. Promícháme. Vznikne tuhá hrouda, ale vločky trochu nasáknou vodou, a to chceme.
- Do vločkové hmoty teď přidáme máslo a datlový sirup. Zpracujeme v tužší, trochu lepkavé těsto. To rovnoměrně pomačkáme po dně vymazané formy a dáme do lednice.
- Smícháme dohladka tvaroh, krémový sýr a agávový sirup. Pak přidáme vejce, vychladlou dýňovou hmotu, škrob a skořici. Hmotu nalijeme do formy s kakaovým vločkovým těstem. Pro nadýchanější efekt můžeme z bílků vyšlehat sníh.
- Koláč dáme do trouby vyhřáté na 180°C. Celková doba pečení je cca 45 minut, ale po asi pěti minutách, kdy se povrch tvarohové vrstvy trochu zatáhne, koláč vyndáme z trouby, rychle na povrchu naaranžujeme dýňové hoblinky a dáme zpět péct. Na dno trouby je dobré dát nádobu s horkou vodou, aby se cheesecake nevysušoval, ale jde to i bez ní.
- Po upečení vychladíme.
Výživové hodnoty ve 100g:
Kcal: 155, bílkoviny: 6,64g, sacharidy: 20,5g, z toho cukry: 9,6g, tuky: 5,5g
(Varianta s cukrem: Kcal: 180, bílkoviny: 6,61g, sacharidy: 26,4g, z toho cukry: 15,6, tuky: 5,5g)