Dýňové kari
Tohle čistě zeleninové kari dělám na podzim a v zimě hodně často. jednak jsou běžně k dostání dýně, a taky je to super prohřívací jídlo, které svojí barvou navíc aspoň trochu prosvítí podzimní pošmourno. Hotové kari vydrží v lednici bez úhony minimálně tři dny a uležením se chuti hezky prolnou. Když budete mít větší dýni a nespotřebujete ji najednou celou, doporučuju nakrájet ji na kostičky, zamrazit a příště použít jako hotový polotovar, příprava jídla se tak ještě urychlí.
Potřebujeme (na 3 porce):
- 10g řepkového nebo olivového oleje, případně ghí
- 20g červené kari pasty (například Exotic Food, prodává třeba TESCO nebo tady)
- 250g dýně hokkaido
- 250g cukety
- 250g zelené (bílé) papriky
- 400g konzerva sterilovaných krájených rajčat, například Valfrutta
- sůl na dochucení, většinou ale nebývá nutná
- 100g jarní cibulky, zelené i bílé části, odděleně nakrájené na slabá kolečka
- 15g másla
Postup:
- Dýni rozkrojíme, vydlabeme z ní semínka a dužinu rozkrájíme na kostky o hraně asi 1,5-2 cm.
- Cuketu a papriky omyjeme a nakrájíme na kousky.
- Ve větším silnostěnném kastrolu na oleji opékáme kari pastu, dokud se nerozvoní, potom vsypeme bílou cibulku a kousky dýně a paprik. Chvilku restujeme, potom zalijeme rajčaty a dusíme asi 15 minut.
- Přisypeme cuketu a dusíme ještě asi 5 minut, aby cuketa jen lehce změkla. Pokud je směs moc řídká, tak v této fázi vaříme odkryté, aby se část tekutiny mohla odpařit.
- Už hotové zjemníme máslem a případně dochutíme solí..
- Servírujeme třeba posypané opraženými dýňovými semínky, hoblinkami parmazánu, případně s trochou hustého jogurtu, zakysané smetany nebo kokosového krému.
Výživové hodnoty na 1 porci ze 3:
Kcal: 197, bílkoviny: 6,1g, sacharidy: 22,7g, z toho cukry:5,3g, tuky: 9g, z toho nasycené MK: 3,1g
Poznámka: Namísto kari pasty se dá použít kombinace čerstvého tymiánu (případně provensálského koření) a česneku. Část česneku nakrájíme na plátky a podusíme už v první fázi spolu s odrhnutým tymiánem, cibulkou, dýní a paprikami, a druhou část, najemno prolisovanou, přidáme až nakonec spolu s máslem.