Dýňová polévka s kari a chia semínky
O dýni se říká, že to je dokonalá přírodní konzerva. Když je dobře uskladněná, tak při teplotách mezi 10 až 20°C údajně vydrží až do jara. Já ale z dýní vařím teď, když jsou v sezóně. Dneska třeba polévku. Původně jsem do ní chtěla dát quinou, ale nakonec jsem použila chia semínka a byl to, myslím, dobrý nápad. Použitá červená kari pasta, kokosové mléko i koriandr polévku táhnou trochu do Asie, polévka tak akorát pálí a zahřeje i v plískanici.
Jinak - dýně hokkaido z výživového hlediska vypadá následovně: ve 100gramech dužiny je zhruba 37kcal, asi 2g bílkovin a necelých 9g sacharidů, 1,5 g vlákniny, asi 30g vápníku a významnější množství vitaminu A, kyseliny listové, draslíku a železa.
Potřebujeme (na dvě porce):
- 25g chia semínek
- 150ml vody
- 1 šalotku nebo menší cibuli
- 10g olivového nebo řepkového oleje
- 25g červené kari pasty (k dostání v asijských obchodech, ale i třeba v TESCu nebo tady na Rohlíku)
- zeleninový bujón, domácí, z DM Bio nebo Wurzl
- 60-70g kokosového mléka z konzervy
- půlku menší dýně, nejlépe hokkaidó (cca 450g dužiny)
- čerstvý koriandr podle chuti
- sůl, evt. citronovou šťávu na dochucení
Postup:
- Chia semínka zalijeme vodou. Během přípravy polévky do sebe chia šestinásobek tekutiny v pohodě natáhne.
- Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky. Pokud máme jiný druh dýně, která se musí loupat, tak ji oloupeme.
- Cibuli na kostičky a kari pastu orestujeme na oleji, nejlépe v tlustostěnném hrnci. Když se kari rozvoní, přidáme kostky dýně a pár minut opékáme.
- Opečenou směs v hrnci zalijeme horkým bujónem, přivedeme k varu, stáhneme plamen, přiklopíme a vaříme asi 20 minut, dokud dýně nezměkne.
- Obsah hrnce najemno rozmixujeme tyčovým mixérem, dohladka vmícháme kokosové mléko a nakonec přidáme chia semínka.
- Dochutíme čerstvým koriandrem a citronovou šťávou, případně přisolíme (ale to nejspíš nebude potřeba, záleží na složení kari pasty). Zdobit můžeme hoblinkami sušeného kokosu, koriandrem, kokosovým krémem nebo třeba nasucho opraženými dýňovými semínky.
Výživové hodnoty v jedné porci ze dvou:
Kcal: 305, bílkoviny: 8,3g, sacharidy: 28,5g, z toho cukry: 2g, tuky: 16,5g