Dýňová polévka s jablky, zázvorem a skořicí
Tohle je hodně zahřívací polévka. A její barva spolehlivě rozzáří i ten nejpošmournější podzimní den. Jablko a skořice táhnou její chuť trochu dosladka, ale chuť spolehlivě doladí zázvor. Jablka do polévky není potřeba loupat, ovšem pokud si budete chtít trochu pohrát se zdobením, volte nějaká s červenou slupkou a tu škrabkou oloupejte do jednoho pruhu. Po stočení vzniknou hezké růžičky. Jinak je ovšem možné použít tradiční dekoraci dýňovým olejem, případně trochou smetany či hustého jogurtu.
V receptu je použito přepuštěné máslo. Na opékání zeleniny se mi zdá lepší než olej. Ghí vyrábí několik českých firem, třeba České ghíčko, já mám dobrou zkušenost s touhle verzí z ChefShopu.
Potřebujeme (na 2-3 porce):
- 15g přepuštěného másla (ghí) nebo oleje
- 20g nakrájené bílé části jarní cibulky nebo šalotky
- 30g nahrubo postrouhaného zázvoru
- zeleninový bujón, domácí nebo DM BIo či Wurzl
- půlku dýně hokkaidó (cca 600g dužiny), nakrájenou na kostky
- 2 malá jablka (asi 200g), nakrájená na větší kousky
- lžičku mleté skořice
- 15g čerstvého másla
- sůl a citronovou šťávu na dochucení
Postup:
- Cibuli a zázvor krátce orestujeme na ghí, případně na oleji, nejlépe v tlustostěnném kastrolu. Když se zázvor rozvoní, přidáme kostky dýně a kousky jablek a pár minut opékáme.
- Opečenou směs v hrnci poprášíme skořicí a zalijeme horkým bujónem , přivedeme k varu, stáhneme plamen, přiklopíme a vaříme asi 15 minut, dokud dýně nezměkne.
- Obsah kastrolu najemno rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme studené máslo a případně ještě trochu skořice. Dochutíme citronovou šťávou a větší špetkou soli.
- Podáváme ozdobené nasucho opraženými dýňovými semínky nebo jakkoliv jinak podle vlastní úvahy.
Výživové hodnoty v jedné porci ze dvou:
Kcal: 311, bílkoviny: 6g, sacharidy: 43,6g, z toho cukry: 11,2g, tuky: 14,9g, z toho nasycené MK: 8,4g
Výživové hodnoty v jedné porci ze tří:
Kcal: 207, bílkoviny: 4g, sacharidy: 29,1g, z toho cukry: 7,5g, tuky: 9,9g, z toho nasycené MK: 5,6g