Cuketa zapečená s parmazánem
Jednoduchý a elegantní jarně-letní recept, jehož jedna porce zpoloviny pokryje denní doporučovanou porci zeleniny. Pravdou je, že cuketa obsahuje kolem 90% vody a vlákniny relativně málo, asi 1g na 100 gramů, na druhou stranu má podle wiki obsah karotenu srovnatelný např. s paprikou a obsahuje i draslík, který optimalizuje hydrataci organismu.
Zapečenou cuketu doporučuji podávat k večeři - obsahuje hlavně bílkoviny, sacharidů má opravdu minimálně.
Potřebujeme (na 2 porce):
- 500g menších mladých pevných cuket (asi 2-3)
- sůl
- 50g parmazánu, najemno nastrouhaného
- sušené i čerstvé koření podle chuti i momentálních možností (já jsem dala provensálskou směs a čerstvý tymián)
- česnek podle chuti (cca 3-5 stroužků)
- zelenou petrželku na ozdobu
Postup:
- Cukety nakrájíme podélně na čtvrtiny, máme-li větší, tak ještě napříč.
- Cuketové hranolky prosolíme a necháme chvilku odležet - pustí přebytečnou šťávu.
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Mezitím v misce smícháme parmazán, všechno koření kromě petrželky a prolisovaný česnek.
- Cukety osušíme a natěsno narovnáme do zapékací misky nebo na plech vyložený pečícím papírem, řeznou stranou navrch.
- Posypeme parmazánovou směsí a pečeme cca 25 minut, až se povrch začne zabarvovat dozlatova. Na poslední 2-3 minuty můžeme zapéct pod grilem.
- Podáváme posypané nasekanou petrželkou, nejlépe s bagetou a skleničkou bílého vína :)
Výživové hodnoty na 1 porci:
Kcal: 140, bílkoviny: 12,5g, sacharidy: 5,3g, z toho cukry: 4,3g, tuky: 8,2g