Cuketa zapečená s parmazánem

Jednoduchý a elegantní jarně-letní recept, jehož jedna porce zpoloviny pokryje denní doporučovanou porci zeleniny. Pravdou je, že cuketa obsahuje kolem 90% vody a vlákniny relativně málo, asi 1g na 100 gramů, na druhou stranu má podle wiki obsah karotenu srovnatelný např. s paprikou a obsahuje i draslík, který optimalizuje hydrataci organismu.

Zapečenou cuketu doporučuji podávat k večeři - obsahuje hlavně bílkoviny, sacharidů má opravdu minimálně. 

 Potřebujeme (na 2 porce):

  • 500g menších mladých pevných cuket (asi 2-3)
  • sůl
  • 50g parmazánu, najemno nastrouhaného
  • sušené i čerstvé koření podle chuti i momentálních možností (já jsem dala provensálskou směs a čerstvý tymián)
  • česnek podle chuti (cca 3-5 stroužků)
  • zelenou petrželku na ozdobu

Postup:

  1. Cukety nakrájíme podélně na čtvrtiny, máme-li větší, tak ještě napříč. 
  2. Cuketové hranolky prosolíme a necháme chvilku odležet - pustí přebytečnou šťávu.
  3. Předehřejeme troubu na 180°C.
  4. Mezitím v misce smícháme parmazán, všechno koření kromě petrželky a prolisovaný česnek.
  5. Cukety osušíme a natěsno narovnáme do zapékací misky nebo na plech vyložený pečícím papírem, řeznou stranou navrch.
  6. Posypeme parmazánovou směsí a pečeme cca 25 minut, až se povrch začne zabarvovat dozlatova. Na poslední 2-3 minuty můžeme zapéct pod grilem.
  7. Podáváme posypané nasekanou petrželkou, nejlépe s bagetou a skleničkou bílého vína :)

Výživové hodnoty na 1 porci:

Kcal: 140, bílkoviny: 12,5g, sacharidy: 5,3g, z toho cukry: 4,3g, tuky: 8,2g