Čokoládový pudink s avokádem a chia
Tenhle recept patří do raw kuchyně, ale hlavní na něm je to, že výsledek je rychlý, dobrý a plný zdravého tuku z avokáda i chia. Důležité je, aby avokádo bylo opravdu zralé, takže po rozmixování z něj vznikne jemná hedvábná kaše, kterou už jen ochutíme čistým kakaovým práškem a osladíme. V tomto receptu jsem původně používala agávový sirup, ale nmohem lepší je nahradit ho sirupem čekankovým - ten neobsahuje žádnou fruktózu, zato je skvělým zdrojem rozpustné vlákniny inulinu, který slouží jao potrava pro prospěšné bakterie sídlící v tlustém střevě.
Jestli zrovna nemáte chia semínka, tak to zase až tak nevadí, v receptu jsou spíš pro "naředění" základní kakaové hmoty a dodání dalších živin. Takže pokud je k avokádu s kakaem nepřidáte, dostanete o to hladší čokoládový krém, který bude pravděpodobně o to víc chutnat dětem.
Nevím, jestli jste někdy zkoušeli z avokáda péct, receptů na různé sušenky je všude hromada. Pár jsem jich vyzkoušela, ale výsledek mne moc neoslovil, zdá se mi , že tepelnou úpravou se chuť avokáda trochu zvýrazní a ve sladké směsi to není úplně ono (zatímco naslano je to ok, třeba v tomhle receptu).
Potřebujeme (na 3 porce):
- 1 větší zralé avokádo (bez pecky cca 200g)
- 30g agávového sirupu
- 20g holandského kakaa
- 15g chia semínek
- 100 ml vlažné vody, případně rostlinného kokosového mléka (třeba od Alpro)
- mátové lístky k podávání (nemusí být)
Postup:
- Chia semínka zalijeme vlažnou vodou a necháme nabobtnat - trvá to asi 10 minut.
- Avokádo rozkrojíme napůl, pootočením oddělíme. Do pecky zabodneme nůž a vykroutíme ji. Vydlabeme dužinu.
- Dužinu z avokáda, sirup a kakao rozmixujeme dohladka.
- Do vzniklého jemného krému zlehka zašleháme chia gel. Už nemixujeme; semínka by měla zůstat vcelku - rozmixováním se zvýrazní chuť vlastního semínka a celkovému dojmu to spíš uškodí.
- Podáváme vychlazené, zdobené pocukrovaným lístkem máty.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 149, bílkoviny: 3,1g, sacharidy: 6,5g, z toho cukry: 1,1g, tuky: 9,6g, z toho nasycené 1,7g, vláknina 5,8g.
Výživové hodnoty na 1 porci ze tří:
Kcal: 181, bílkoviny: 3,8g, sacharidy: 7,9g, z toho cukry: 1,4g, tuky: 11,7g, z toho nasycené 2g, vláknina 7g.
Poznámka:
Avokádo musí být opravdu hezky zralé, což znamená, že pokud na něj zatlačíte, mělo by povolit podobně jako lehce změklé máslo. Většina prodávaných avokád je tvrdých, je potřeba dát jim pár dní při pokojové teplotě, aby došla. Jestli nechcete čekat, zkuste se podívat po avokádu tak akorát k jídlu (RTE - Ready To Eat) - ta k nám byla dopravena už jako zralá. RTE avokáda jsou logicky dražší, než ta podtržená; to by nemuselo vadit, kdyby měl člověk jistotu, že jejich kvalita bude ok, jenomže ta vyšší cena většinou znamená nižší zájem kupujících a může se proto lehce stát, že si člověk pořídí exemplář už přezrálý.
Chia - Chia semínka do sebe tekutinu natahují postupně. Pro okamžitou konzumaci pudinku stačí těch doporučených 10 minut. Ovšem pokud budete krém uchovávat třeba do následujícího dne, tak ještě zhoustne, protože chia z něj ještě vytáhne další tekutinu. Pro dosažení požadované konzistence do něj můžete opatrně vmíchat trochu vody (nebo kokosového mléka).