Cizrnové sušenky s javorovým sirupem a ořechy
Tyhle sušenky jsou upečené z vařené cizrny a pohankové mouky - cizrna i pohanka jsou přirozeně bezlepkové. Jako další pozitivní složka jsou do nich přidány vlašské ořechy, které jsou pro nás, Středoevropany, asi nejvhodnějšími ořechy vůbec. Obsahují vícenenasycené mastné kyseliny i některé vitamíny (E, řada B) a minerály (hořčík, měď, zinek). A sladila jsem tentokrát javorovým sirupem. Pro pečení je nejvhodnější ten nejtmavší, "grade B", která rozhodně neznamená "béčkovou" kvalitu - naopak, jeho barva je dána tím, se sklízí koncem sezóny, má nejvyšší obsah antioxidantů a taky nejvýraznější chuť, která v těchto chuťově jemných sušenkách hezky vynikne. Ano, javorový sirup obsahuje fruktózu, ale na rozdíl třeba od agáve jí tam je zhruba stejně, jako glukózy. GI javorového sirupu je asi 60, v sušenkách ho ale snižuje obsah vlákniny z cizrny i pohankové mouky. Sušenky mají jemnou chuť, ovlivněnou použitým javorovým sirupem - pekla jsem je s použitím tří různých a výsledky byly překvapivě odlišné - dobrou zkušenost mám buď s javorovým sirupem z M&S nebo se značkou Steeves'. Naopak při použití značky Mcennedy's z Lidlu jsem ve výsledku cítila lehkou pachuť - je to zvláštní, protože samotný sirup je chuťově ok.
Potřebujeme (na cca 40 sušenek):
- 200g vařené cizrny (nebo 100g suché)
- 100g pohankové mouky
- 5g prášku do pečiva
- 5g sody bicarbony
- 50g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
- 110ml javorového sirupu
- 1 vejce
Postup:
- Pokud budeme používat sušenou cizrnu, tak ji den předem namočíme v lehce osolené vodě (tu je dobré párkrát vyměnit a pokud máme, přidat do ní i trochu syrovátky) a pak doměkka uvaříme (trvá to asi hodinu). Cizrnu z plechovky jen slejeme a propláchneme.
- Předehřejeme troubu na 170°C.
- V robotu rozmixujeme dohladka cizrnu s vajíčkem a javorovým sirupem - pokud bude hmota pořád tuhá, přidáme trochu vody tak, aby výsledek byl opravdu jemný.
- Přimícháme mouku s prosátým práškem.
- Nakonec už jen manuálně vmícháme nasekané vlašské ořechy. Výsledné těsto by mělo být kompaktní, ale ne tuhé. Na plechu z něj vytvoříme lžičkou menší kopečky, které by měly držet tvar.
- Hrudky těsta ještě můžeme dotvarovat vlhkými prsty. Výška by měla být kolem centimetru. Uvedená dávky vyjde na dva std plechy.
- V předehřáté troubě zvolna pečeme asi 25minut (záleží na troubě) - dokud hrudky nezačnou zlátnout.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 358, bílkoviny: 11,4g, sacharidy: 50,2g, z toho cukry: 18,8g, tuky: 11,3g
Výživové hodnoty na 1 sušenku (ze 40):
Kcal: 36, bílkoviny: 1,1g, sacharidy: 5g, z toho cukry: 1,9g, tuky: 1,1g