Česnečka se syrečky a opečeným chlebem
Modifikovaná verze klasické česnečky. Česnek přidávám čerstvý až nakonec do hotové polévky, spolu s kouskem másla pro zvýraznění chuti. 50g syrečků na porci je množství pro znalce - kdo na aroma syrečků není zvyklý, měl by začít s menším množstvím a syrečky by neměly být moc vyzrálé. Vzhledem k vyššímu obsahu soli v syrečcích je dobré šetřit s přidávanou solí a případně dosolovat až při podávání. Ovšem všimněte si obsahu bílkovin v jedné porci - pro nesportovce s nižší váhou to je polovina doporučené denní dávky!
Potřebujeme (na 4 porce):
- 400g brambor, na kostičky
- 200g syrečků, na kousky
- 200g šunky, s co nejvyšším obsahem msa, ideálně kolem 96%, na kostičky
- 20g másla
- česnek podle chuti, cca 5-6 stroužků, i víc
- 100g chleba, např. Šumava, na kostičky
- zeleninový vývar, ideálně domácí, případně třeba Alnatura, DM Bio nebo Wurzl
- sůl, majoránka
- hladkolistá petrželka k podávání
Postup:
- Nakrájený chléb opečeme nasucho dozlatova v troubě.
- V mezičase si do misky připravíme polovinu másla na plátky, pak vsypeme opečený, ještě horký chleba, a rychle promícháme (nejlépe rukama).
- Brambory na kostičky vaříme v osoleném vývaru s majoránkou doměkka.
- Do hotového vmícháme zbylé máslo a rozmačkaný česnek. Dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Na dno jednotlivých misek dáme syrečky a šunku, zalijeme polévkou a ozdobíme nasekanou petrželkou.
- Servírujeme s opečeným chlebem.
Výživové hodnoty na 1 porci:
Kcal: 330, bílkoviny: 30,7g, sacharidy: 37,4g, z toho cukry: 1,3g, tuky: 6,3g