Červený králík s fazolemi
Jídlo z jednoho hrnce, celkem nenáročné na přípravu - většinu času stráví králík v troubě. Jako i u jiných úprav králičího masa, i u tohoto receptu platí, že králičí maso se dá nahradit krůtím, případně i kuřecím. Pokud byste používali prsa bez kosti a kůže, počítejte na jednu porci cca s 130-140g masa.
Králičí maso se dá koupit už naporcované. Pokud ale budete porcovat celého králíka, odstraňte z něj kousky viditelného tuku, nakrájejte je na kousky a na mírném plameni je vyškvařte. Vzniklý tuk potom použijte v receptu.
Potřebujeme (na 6 porcí):
- 1 králíka, rozporcovaného na 6 dílů, čistého masa by celkem mělo být cca 800g
- 25g olivového oleje (2 lžíce), případně stejné množství vyškvařeného sádla z králičího tuku
- cca 50g česneku + dalších 25g na dochucení, celkem asi 1 menší palice
- 150g pórku
- 150g řapíkatého celeru (nemusí být)
- 200ml červeného vína
- 2 plechovky sterilovaných sekaných rajčat (celkem cca 800g)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 košatější větvičky čerstvého tymiánu
- (pokud možno) čerstvý rozmarýn (asi 25 jehliček)
- pár bobkových listů a kuliček nového koření
- trochu vývaru, zeleninového nebo drůbežího (například Wurzl), případně horké vody
- 3 menší cibule (celkem asi 150-200g), oloupané a napříč rozpůlené
- trochu cukru a případně citronové šťávy k dochucení
- 250g bílých fazolí, buď předem uvařených, nebo sterilovaných z plechovky, případně směsi
- 80g černých vypeckovaných oliv vcelku, okapaných
- 20g studeného másla
Postup:
- Předehřejeme troubu na 110°C.
- Pórek a 50g česneku nakrájíme na menší kousky, řapíkatý celer zbavíme vláken a nakrájíme na silnější plátky.
- Porce králíka osolíme a opepříme a ve větším (ideálně litinovém) kastrolu ze všech stran opečeme na zhruba polovině oleje nebo králičího sádla.
- Opečené maso vyndáme z kastrolu a udržujeme v teple. Do kastrolu přidáme většinu zbylého tuku a orestujeme na něm pórek, česnek a řapíkatý celer.
- Opečenou zeleninu zalijeme vínem a necháme odpařit alkohol.
- Přelijeme nasekanými rajčaty, přidáme veškeré koření (ideální je použít na ně menší plátěný sáček, případně zabalit do kousku gázy - z hotové omáčky se pak koření dá jednodušše odstranit), osolíme, případně i osladíme.
- Ke směsi v kastrolu přidáme odložené maso - to by mělo být z větší části ponořené do omáčky. Pokud jí je málo, přilijeme trochu vývaru nebo vody. Pod pokličkou chvilku dusíme.
- Na zbylé trošce tuku masu dotmava opečeme půlky cibulí řeznou stranou dolů.
- Cibuli přidáme ke králíkovi a kastrol vložíme na minimálně 2 hodiny do předehřáté trouby. Rovněž je možné směs nechat stejnou dobu mírně probublávat na sporáku. maso se každopádně musí upéct úplně doměkka.
- Když je maso hotové, přidáme celé olivy, přisypeme okapané fazole a vzniklou směs necháme ještě chvilku prohřát.
- Vypneme vařič, vylovíme sáček s kořením a omáčku zjemníme přimícháním másla. Prolisujeme zbylých 25g česneku a případně ještě přisolíme, přisladíme nebo dotáhneme pár kapkami citronové šťávy.
- Podáváme posypané petrželkou nebo ozdobené snítkou tymiánu
- Omáčka je chuťově velmi výrazná, jako příloha se proto asi nejlépe hodí čerstvá bageta, případně bramborová kaše, bulgur nebo těstoviny.
Výživové hodnoty na 1 porci (z šesti):
Kcal: 351, bílkoviny: 36,5g, sacharidy: 24g, z toho cukry: 13,6g, tuky: 10,1g.