Brambory s tvarohem

Někdy jsou nejlepší ty nejjednodušší věci. Třeba obyčejné nové brambory s tvarohem ochuceným prolisovaným česnekem a případně bylinkami. Jídlo, na jehož přípravu je potřeba asi tak pět minut (když nepočítám těch asi 10-15 minut, kdy se brambory samostatně vaří). Jedinou podmínkou je mít kvalitní suroviny, tedy pevné nové brambory a dobrý jogurt i tvaroh. Takhle připravené brambory jsou skvělé k večeři - díky „omáčce" mají hodně bílkovin, čtvrtinu doporučené denní dávky vápníku a sacharidů tak akorát.

Pokud si vzpomenete, vyndejte tvaroh a jogurt z lednice v dostatečném předstihu, aby „omáčka" měla při servírování pokojovou teplotu.

Potřebujeme (na 2 porce):

  • 400g brambor
  • 200g dobrého jogurtu, třeba Hollandie, případně skyru nebo řeckého Milko, čímž se dál zvýší obsah bílkovin
  • 200g tvarohu bez tuku
  • 10g másla
  • zeleninový vývar (např. Wurzl nebo Klare gemusebruhe z DM)
  • prolisovaný česnek v množství podle chuti
  • posekanou pažitku nebo nať zelené cibulky, případně jiné bylinky
  • volitelně vločková sůl a čerstvě mletý růžový pepř na ozdobu a dochucení

Postup:

  1. Brambory omyjeme a odstraníme případné nehezké části slupky. Nakrájíme na větší kusy.
  2. Zalijeme vroucí vodou, přimícháme vývar, osolíme a vaříme doměkka.
  3. Zatímco se brambory vaří, promícháme v misce tvaroh a jogurt, přisolíme a přidáme zelené bylinky a prolisovaný česnek.
  4. Hotové brambory naservírujeme na talíř, poklademe vločkami másla a servírujeme s tvarohovo-jogurtovou omáčkou.

Výživové hodnoty na 1 porci ze dvou:

Kcal: 378, bílkoviny: 24,5g, sacharidy: 46,3g, z toho cukry: 7,3g, tuky:12,1g, z toho nasycené MK: 7,6g, vápník: 226 mg.