Brambory s parmazánem
Jednoduchá příloha, která se ale dá jíst i samotná, třeba se skleničkou červeného vína, nebo i zastudena, například jako trochu netradiční školní svačina. Kombinace s parmazánem je naše oblíbená, ale použít se, samozřejmě, dají i jiné druhy sýra, úplně postačí i klasický třicetiprocentní eidam.
Jako přílohu jsem brambory s parmazánem použila v tomhle receptu na vepřovou panenku na rozmarýnu.
Potřebujeme (na 3 porce přílohy):
- 500g brambor
- 50g strouhaného parmazánu
- zeleninový vývar (např. Wurzl nebo Klare gemusebruhe z DM)
- sůl podle chuti
Postup:
- Brambory omyjeme a odstraníme případné nehezké části slupky. Každou bramboru potom naplocho rozkrojíme - buď na poloviny, nebo, je-li brambora kulatá, tak na tři ploché části.
- Začneme předehřívat troubu na 200°C.
- Brambory uvaříme doměkka v osoleném vývaru. potom vodu slijeme a brambory necháme oschnout.
- Plech vyložíme pečicím papírem nebo fólií, natěsno na něj vyskládáme brambory a každý kousek ještě trochu rozmáčkneme vidličkou, případně šťouchadlem na brambory.
- Dáme zapéct do trouby na 30-40 minut.
- Jakmile začnou okraje brambor zlátnout, posypeme je parmazánem a vrátíme do trouby.
- Pečeme dalších cca 5 minut. Jakmile se sýr rozteče a vytvoří křupavou krustičku, máme hotovo.
Výživové hodnoty na 1 porci ze tří:
Kcal: 216, bílkoviny: 10,5g, sacharidy: 33,3g, z toho cukry: 2g, tuky: 5g.