Brambory s parmazánem

Jednoduchá příloha, která se ale dá jíst i samotná, třeba se skleničkou červeného vína, nebo i zastudena, například jako trochu netradiční školní svačina. Kombinace s parmazánem je naše oblíbená, ale použít se, samozřejmě, dají i jiné druhy sýra, úplně postačí i klasický třicetiprocentní eidam.

Jako přílohu jsem brambory s parmazánem použila v tomhle receptu na vepřovou panenku na rozmarýnu.

  

 Potřebujeme (na 3 porce přílohy):

  • 500g brambor
  • 50g strouhaného parmazánu
  • zeleninový vývar (např. Wurzl nebo Klare gemusebruhe z DM)
  • sůl podle chuti

Postup:

  1. Brambory omyjeme a odstraníme případné nehezké části slupky. Každou bramboru potom naplocho rozkrojíme - buď na poloviny, nebo, je-li brambora kulatá, tak na tři ploché části.
  2. Začneme předehřívat troubu na 200°C.
  3. Brambory uvaříme doměkka v osoleném vývaru. potom vodu slijeme a brambory necháme oschnout.
  4. Plech vyložíme pečicím papírem nebo fólií, natěsno na něj vyskládáme brambory a každý kousek ještě trochu rozmáčkneme vidličkou, případně šťouchadlem na brambory.
  5. Dáme zapéct do trouby na 30-40 minut.
  6. Jakmile začnou okraje brambor zlátnout, posypeme je parmazánem a vrátíme do trouby.
  7. Pečeme dalších cca 5 minut. Jakmile se sýr rozteče a vytvoří křupavou krustičku, máme hotovo.  

 

Výživové hodnoty na 1 porci ze tří:

Kcal: 216, bílkoviny: 10,5g, sacharidy: 33,3g, z toho cukry: 2g, tuky: 5g.