Bramborák pečený v troubě

Nesmažená, zato bílkovinami fortifikovaná verze bramboráku. Nejlepší je ještě teplý, ale v lednici vydrží i několik dní.

 

 

 

Potřebujeme:

  • 700g brambor (klidně i se slupkou, pokud je pěkná)
  • 4 vejce
  • cca 400ml mléka
  • 150g tvrdého sýra do 30%  tuku v sušině, nahrubo nastrouhaného - 100g do těsta a zbytek na posypání 
  • 150g šunky, na kostičky 
  • 100g krupičky (nebo podle potřeby)
  • 40g česneku, prolisovaného (je to docela velké množství, ale velká část chuti/vůně vyprchá během tepelné úpravy)
  • sůl, kmín, majoránka, evt. další koření podle chuti

Postup:

  1. Brambory najemno nastrouháme a vymačkáme přebytečnou vodu.
  2. Zalijeme teplým mlékem, přidáme všechny ostatní ingredience a necháme chvíli stát.
  3. Menší pekáček navlhčíme a vyložíme pečícím papírem.
  4. Těsto nalijeme do pekáčku, rovnoměrně rozetřeme a posypeme zbylým sýrem.
  5. Pečeme v troubě předehřáté cca na 200°C asi 15 minut, potom stáhneme teplotu na 180°C a pečeme dozlatova, přibližně ještě dalších 20 minut.

 

Výživové hodnoty na 100g:

Kcal: 188,6, bílkoviny: 11,8g, sacharidy: 20,9g, z toho cukry: 2,6g, tuky: 6,4g, z toho nasycené: 2,3g