Bramborák pečený v troubě
Nesmažená, zato bílkovinami fortifikovaná verze bramboráku. Nejlepší je ještě teplý, ale v lednici vydrží i několik dní.
Potřebujeme:
- 700g brambor (klidně i se slupkou, pokud je pěkná)
- 4 vejce
- cca 400ml mléka
- 150g tvrdého sýra do 30% tuku v sušině, nahrubo nastrouhaného - 100g do těsta a zbytek na posypání
- 150g šunky, na kostičky
- 100g krupičky (nebo podle potřeby)
- 40g česneku, prolisovaného (je to docela velké množství, ale velká část chuti/vůně vyprchá během tepelné úpravy)
- sůl, kmín, majoránka, evt. další koření podle chuti
Postup:
- Brambory najemno nastrouháme a vymačkáme přebytečnou vodu.
- Zalijeme teplým mlékem, přidáme všechny ostatní ingredience a necháme chvíli stát.
- Menší pekáček navlhčíme a vyložíme pečícím papírem.
- Těsto nalijeme do pekáčku, rovnoměrně rozetřeme a posypeme zbylým sýrem.
- Pečeme v troubě předehřáté cca na 200°C asi 15 minut, potom stáhneme teplotu na 180°C a pečeme dozlatova, přibližně ještě dalších 20 minut.
Výživové hodnoty na 100g:
Kcal: 188,6, bílkoviny: 11,8g, sacharidy: 20,9g, z toho cukry: 2,6g, tuky: 6,4g, z toho nasycené: 2,3g