Blesková polévka s uzeným lososem
Večeře, kterou budete mít hotovou maximálně za deset minut. Množství surovin píšu na 1 porci, ale lepší je udělat jich víc najednou. Protože i když tahle polévka třeba zachutná jen vám, zatímco jiným členům rodiny zase ne, stejně v lednici vydrží minimálně dva dny, takže si ušetříte práci. Namísto květáku se dá použít i brokolice, případně kombinaci obojího. Jak květák, tak i brokolice patří do čeledi brukvovitých a obsahují glukosinoláty, látky, které v organismu urychlují odbourávání estrogenu, snižují riziko rakoviny a mají i antibakteriální účinky. K dalším pozitivům patří i relativně vysoký obsah vitaminu C (i když ten se částečně zničí varem, po 5 miutách zmizí cca 20-30%), vitaminů skupiny B a překvapivě dobře vstřebatelného vápníku. Květákem a brokolicí by se neměli ládovat lidé s poruchami funkce štítné žlázy, a to kvůli obsahu goitrogenů (česky strumigenů), látek, které brání vstřebávání jódu ve štítné žláze. Jejich obsah ale prudce klesá tepelnou úpravou, takže tahle polévka je i z tohoto ohledu ok.
Potřebujeme (na 1 porci):
- 300g květáku
- asi 250ml zeleninového vývaru, čerstvého nebo v prášku, třeba značky Wurzl nebo DM Bio
- 5 g másla
- 30g uzeného lososa
- sůl, čerstvě strouhaný muškátový oříšek, případně i mletý pepř a pár kapek citronové šťávy na dochucení
- hladkolistou petrželku nebo pažitku k podávání
Postup:
- Květák rozebereme na růžičky a nejlépe v litinovém hrnci přelijeme vroucím vývarem nebo vodou. Co nejrychleji přivedeme k varu a pak vaříme cca 3-4 minuty.
- Obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, přidáme máslo, přistrouháme trochu muškátového oříšku a případně dochutíme další solí, pepřem a trochou citronové šťávy.
- Do horké polévky vsypeme kousky uzeného lososa, ozdobíme sekanou petrželkou nebo pažitkou a hned servírujeme.
- Podáváme třeba s pár plátky knackebrotu nebo žitného chleba.
Výživové hodnoty v jedné porci:
Kcal: 186, bílkoviny: 13g, sacharidy: 13g, z toho cukry: 9,6g, tuky: 8,9g, vláknina 8,3g
Poznámka:
1. Pokud budete polévku připravovat k pozdější konzumaci a počítáte s tím, že ji budete znovu ohřívat, nepřidávejte máslo hned při přípravě a dejte ho až do horké polévky.
2. Před rozmixováním je lepší odlít do hrnečku část vody, v níž se květák vařil. Až pak ho rozmixujte a schovanou vodu přilévejte postupně, abyste získali konzistenci, která vám bude vyhovovat.