Basler Brunsli

Vánoční sušenky původem z Basileje. Jsou jednoduché na přípravu, fotogenické, vláčné a ocení je hlavně milovníci marcipánu. Při přípravě je potřeba myslet na to, že těsto by se mělo přes noc odležet v lednici. Cukroví obsahuje docela dost tuku, ale jeho převážná většina pochází z mandlí a jde o tuky nenasycené, tj v rozumné míře tělu prospěšné. A jak už jsem psala u jiných receptů, tak mandlová mouka (neboli jemně mleté mandle) se dá občas koupit v Lidlu, nebo v různých zdravých výživách či eshopech s potřebami pro cukráře/cukrářky. nejlepší je ale udělat si mandlovou mouku vlastní, pokud tedy člověk má dostatečně silný foodprocesor - mleté ořechy totiž velmi rychle podléhají oxidaci, což při z pracování těsně před použitím nehrozí..

Potřebujeme (na cca 50 kousků):

  • 250g mletých mandlí
  • 200g moučkového cukru (i méně - vylaďte podle chuti)
  • 50g kvalitního hořkého kakaa
  • 2 bílky
  • 2 lžíce pálenky, ideálně třešňovice
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetku soli a mletého hřebíčku
  • cca 40g cukru krystal na posypání (ještě lepší by asi byl švédský perličkový cukr. Ten pravý se jmenuje pärlsocker a jsou jím sypaní třeba švédští skořicoví šneci (IKEA). Občas se dá sehnat v různých eshopech).

Postup:

  1. Moučkový cukr prosijeme s kakaem a smícháme s mandlemi, solí, skořicí a hřebíčkem.
  2. Bílky lehce prošleháme a přidáme do sypké směsi.
  3. Rukou vypracujeme hladké, nelepivé těsto, v případě potřeby přidáme ještě trochu mandlové mouky. V závěru přilijeme třešňovici, výsledná hmota možná bude trochu lepit, to nevadí.
  4. Z těsta vytvoříme kouli, kterou necháme odležet v lednici, ideálně přes noc. 
  5. Část těsta vyválíme na tloušťku cca 5-7 mm. Osvědčilo se mi válet těsto na nepřilnavé pečicí podložce, případně pečicím papíru. Pkud by se těsto zařalo lepit na váleček, je dobré ho opláchnout a jen zlehka otřít, aby zůstal vlhký. Občas je potřeba průběžně opláchnout i formičky. Vykrajujeme tvary, které ozdobíme trochou hrubého krystalového cukru. Protože zbytky těsta ještě použijeme a hrubý krystal chceme mít jen na povrchu, je nejlepší cukr sypat dovnitř formičky přímo při vykrajování. Krystalky do povrchu lehce zatlačíme.
  6. Zbytky těsta smícháme s kouskem nového, odebraného z lednice, a pokračujeme podle předchozího bodu, dokud není zpracováno veškeré těsto.  
  7. Vykrájené cukroví necháme ještě hodinu chladit.
  8. Pečeme 8 minut v troubě předehřáté na 190°C. Cukroví by mělo zůstat vláčné, takže je potřeba plech z trouby vytáhnout včas. 

Výživové hodnoty na 1 kousek z 50:

Kcal: 54,6, bílkoviny: 1,6g, sacharidy: 5,2g, z toho cukry: 4,9g, tuky: 2,9g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,3g