Avokádo zapečené s vejcem

Joe Wicks je mimořádně fotogenický chlapík, který se usilovným vytvářením videí o cvičení a vaření vypracoval natolik, že teď zaměstnává několik lidí, kteří mu pomáhají zvládat nápor klientů, kteří se s ním chtějí on-line (nikoho z nich nepotkal osobně) hubnout. Jeho recepty jsou opravdu HODNĚ proteinové a celodenní jídelníček bych si podle něj rozhodně nesestavovala, ale některé nápady jsou velmi neotřelé. Jako třeba tohle vejce zapečené v avokádu. Geniálně jednoduché - teplý oběd z čerstvých surovin zvládnete udělat i v mikrovlnce v kanceláři (tedy až na tu slaninu. Ta se tam sice dá vyškvařit taky (30 vteřin, přiklopeno), ale není to úplně ono). Na rozdíl od Joea bych ho ale ještě doplnila nějakým pečivem. (A kdyby to bylo k večeři, tak ještě skleničkou vína). Ještě k přípravě jídla v mikrovlnné troubě - rozhodně nejsem zastáncem tohoto postupu, mikrovlnku používám jen k ohřívání jídla, případně mléka do kávy, ale v tomhle případě jsem pro udělení výjimky. A zapéct by to určitě šlo i normálně v troubě, jen by to s předehříváním trvalo mnohem déle a v kancelářských podmínkách by to asi bylo obtížně proveditelné.

Potřebujeme (na 1 porci):

  • půlku avokáda (po vydlabání počítám hmotnost cca 50g)
  • 1 menší vejce
  • 20g (2 plátky) schwarzwaldské šunky, případně nějaké jiné sušené šunky nebo libové slaniny - ve vegetariánské variantě vynecháme
  • sůl a čerstvě mletý barevný pepř k dochucení
  • chilli papričku podle chuti
  • čerstvý koriandr k servírování (nemusí být)

Postup:

  1. Šunku roztrháme na proužky a nejlépe pod grilem, případně nasucho na pánvi ji dokřupava opečeme.
  2. Z chilli papričky odstraníme semínka a nakrájíme ji na slabé proužky.
  3. Avokádo rozkrojíme naplocho podél pecky a rozdělíme na poloviny.
  4. Z avokádové lodičky lžící opatrně vydlabeme část dužiny (cca půlku) - do vzniklého důlku by se mělo vejít rozklepnuté vajíčko.
  5. Vydlabané avokádo zespodu lehce vmáčkneme dovnitř, aby stabilně vodorovně stálo, a položíme na talířek.
  6. (Pro jistotu) do hrnečku rozklepneme vajíčko a pak ho opatrně vlijeme do avokádové dutiny. Možná se tam nevejde úplně všechen bílek - to záleží na velikosti vejce.
  7. Osolíme a opepříme a vložíme do mikrovlnky. Zahříváme v půlminutových intervalech - asi tři by měly stačit k tomu, aby bílek ztuhl, žloutek zůstal tekutý a celé avokádo se rovnoměrně prohřálo.
  8. Ozdobíme proužky slaniny a chilli papričky, posypeme koriandrem a podáváme.

Výživové hodnoty na 1 porci (z půlky avokáda):

Kcal: 247, bílkoviny: 12,4g, sacharidy: 4,1g, z toho cukry: 0,5g, tuky: 20g.

Poznámka: Vydlabanou avokádovou dužinu můžeme buď použít na výrobu guacamole nebo ji prostě v průběhu výroby sníme :)